ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Заседание на междуведомствената комисия по реставрацията на ПКСХП „Св. Александър Невски”

15 април 2016 12:01, Отдел "Връзки с обществеността"
Заседание на междуведомствената комисия по реставрацията на ПКСХП „Св. Александър Невски”

Първото заседание на междуведомствената комисия по реставрацията на патриаршеския ставропигиален храм-паметник „Свети Александър Невски” се състоя днес. То бе организирано в сградата на Софийската митрополия.

Заседанието бе открито от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, който благослови участниците и им пожела ползотворна работа, и бе председателствано от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил – председател на Висшия църковен съвет.

Специалната междуведомствена комисия по въпросите, свързани с ремонта и възстановяването на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, бе създадена по предложение на Светия Синод на БПЦ-БП (решение от 12.01.2016 г., прот. № 2).

В нея бяха поканени да влязат представители на Министерски съвет, Министерство на културата, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на финансите и Столична община, за съгласуване и съвместно предприемане на необходимите действия, които да доведат до възвръщането на благолепието на патриаршеския храм, който е и символ на България.

По време на това първо заседание членовете на комисията, излъчени от различните ведомства, и представителите на Българската православна църква – членовете на Висшия църковен съвет, ръководството на катедралния храм и началникът на Отдел „Синодални имоти” и др. се обединиха около идеята, че каквито и да е проектантски и ремонтни действия трябва да бъдат предшествани от обстойно обследване на храма с най-съвременни средства, за да се установи действителното му състояние и да се набележат най-подходящите мерки за възстановяването му.

Предстои следващо заседание на комисията на 21 април, което ще излезе с конкретно предложение към Светия Синод за задание и приблизително остойностяване на този първи етап от възстановителните дейности.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Здравко Кънев

 

 

Снимки

Заседание на междуведомствената комисия по реставрацията на ПКСХП „Св. Александър Невски”Заседание на междуведомствената комисия по реставрацията на ПКСХП „Св. Александър Невски”Заседание на междуведомствената комисия по реставрацията на ПКСХП „Св. Александър Невски”Заседание на междуведомствената комисия по реставрацията на ПКСХП „Св. Александър Невски”Заседание на междуведомствената комисия по реставрацията на ПКСХП „Св. Александър Невски”Заседание на междуведомствената комисия по реставрацията на ПКСХП „Св. Александър Невски”
« предишна новинаследваща новина »