ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Московският Новодевически манастир бе предаден на Руската православна църква за безвъзмездно безсрочно ползване

27 март 2010 19:29, Българска Патриаршия
Подписването на договора

На 22 март Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил и ръководителят на Федералната агенция по управление на държавното имущество Ю. А. Петров са подписали договор за предаване архитектурния комплекс на Новодевическия манастир за безвъзмездно и безсрочно ползване от Московската епархия на Руската православна църква.

От страна на РПЦ на церемонията в патриаршеската резиденция са присъствали Крутицкият и Коломенски митрополит Ювеналий, управляващ Московска епархия, настоятелката на московския Новодевически Богородицо-Смоленски манастир игумения Маргарита (Теоктистова) и свещенослужители на Московска епархия.

При подписването патриарх Кирил благодарил на държавата за този акт и отбелязал важността на това "възстановяване на историческата справедливост", което е станало „без каквито и да е сътресения, както за Църквата, така и за културния свят”.

Новодевическият манастир е основан през 1524 г. от великия княз Василий III след завладяването на Смоленск в чест на Смоленската икона на Божията Майка (според преданието, изографисана от св. апостол и евангелист Лука).

В манастира са приемани за послушнички предимно знатни жени от царското семейство и от болярски родове. Там приемат монашеско пострижение вдовицата на цар Василий царица Мария Петровна Буйнова-Ростовска, дъщерята на цар Михаил Фьодорович принцеса Татяна, сестрите на цар Петър I Екатерина и Евдокия.

В този манастир през 1689 г. по заповед на Петър I след бунта на стрелците, който тя оглавява, насилствено е постригана за монахиня царица София, под името сестра Сусана.

През 1812 г. отстъпващите войски на Наполеон Бонапарт се опитват да взривят манастира, но, според преданието, монахините жертвоготовно успяват да залеят с вода фитилите. През 1908 г. за игуменка на манастира е избрана монахиня Леонидия, произхождаща от дворянско семейство - леля на бъдещия руски патриарх Алексий I. Тя умира през 1920 г. на 93 години и патриарх Алексий І и поставя паметник на главната алея - мраморен кръст.

След болшевишката революция, през 1922 г. манастирът е закрит и на неговата територия през 1926 г. е учреден музей "Новодевически манастир", който от 1934 г. е филиал на Държавния исторически музей на Русия.

През 1945 г. са възобновени богослуженията в Успенския храм, а през 1994 г. в манастира се установяват и няколко монахини.

Зад южната страна на манастира се намира Новодевическото гробище, в което са погребани много царе, поети и писатели, сред които Антон Чехов и Николай Гогол.

Новодевическият манастир е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и се счита за един от най-старите и най-красиви манастири в Русия.

Текст: Александра Карамихалева
Инфирмация и снимки: Патриархия.ру

 

 

Снимки

Новодевическият манастирНоводевическият манастирНоводевическият манастир
« предишна новинаследваща новина »