ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Русе бе открит семинар за религиозното образование

16 април 2016 17:55, Русенска митрополия
В Русе бе открит семинар за религиозното образование

На 15 април 2016 г., с благословението на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, в пленарната зала на хотел "Дунав" – Русе бе открит национален семинар на тема: "Взаимодействие между Църква, общинска власт и държава в сферата на религиозното образование. Добри практики и перспективи". На форума гостуваха кметове на общини, богослови, представители на държавната власт, митрополии и различни институции.

В следобедните часове на деня, участниците посетиха Русенската митрополия. Те разговаряха с митрополит Наум за проблемите, които срещат в своята работа и удовлетворението си от просветителската, дейност осъществявана сред децата и младежите. Владиката отбеляза важната роля на преподавателите по религия и учителите в църковните училища за разпространението на словото Божие днес. Той подчерта, че чрез децата и тяхното катехизиране Църквата достига и до родителите и другите членове на семейството. „Днес наблюдаваме един феномен: децата водят родителите си в храма“, каза митрополит Наум. Той разказа за неделните училища, организирани към различни храмове в Русе, и изрази задоволството си от нивото на преподаване на религия в училищата на града.

В Русе има най-много сформирани групи за преподаване на религия в учебните заведения. Само в РИО-Русе има експерт по религия, който се грижи за организацията на провеждането на този предмет, който се финансира целево от общината в града.

Именно заради това работният семинар на специалистите в областта на религиозното образование се проведе в дунавския град. Участниците във форума се запознаха с модела на преподаване на религия там и присъстваха на открит урок в едно от училищата.

В рамките на семинара, който се организира от Русенска митрополия и портала „Двери на Православието“, ще бъдат представени разнообразни модели на организация и провеждане на религиозно образование, разработени в различни градове на страната според местните условия и възможности. Участниците в семинара ще набележат перспективи за бъдещо сътрудничество и нови възможности за запознаване на децата и младежите със знанията за християнството и неговите ценности като част от културната ни традиция.

Гостите поднесоха на митрополит Наум скромни подаръци, изработени от децата от Енорийския център „Покров Богородичен” – София, а владиката раздаде на всички икони за благословение и православна литература.

Снимки: дякон Евгений Загорняк

 

 

Снимки

В Русе бе открит семинар за религиозното образованиеВ Русе бе открит семинар за религиозното образованиеВ Русе бе открит семинар за религиозното образованиеВ Русе бе открит семинар за религиозното образованиеВ Русе бе открит семинар за религиозното образованиеВ Русе бе открит семинар за религиозното образованиеВ Русе бе открит семинар за религиозното образованиеВ Русе бе открит семинар за религиозното образование
« предишна новинаследваща новина »