ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеско богослужение за Цветница в ПКСХП "Св. Александър Невски"

28 март 2010 16:24, Българска Патриаршия
Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим благославя вярващите

Цветница е сред най-обичаните у нас християнски празници. От ранна утрин в неделята преди Великден храмовете и околохрамовите пространства се изпълниха с празнично облечени усмихнати хора, дошли да вземат участие в светата Литургия и осветени върбови клонки, които да занесат за благословение в домовете си.

В патриаршеския катедрален храм "Св. Александър Невски" в София празничната света Литургия бе оглавена от Негово Светейшество Българския патриарх Максим. В съслужение с него около светия Престол застанаха преосвещените епископи: Стобийски Наум, Тивериополски Тихон, Левкийски Павел, Маркианополски Константин, Знеполски Йоан, високопреподобните архим. Йоан, архим. Григорий, архим. Дионисий и свещенослужители от столични храмове.

Сред богомолците, за да вземат участие в празничното богослужение, бяха председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева със семейството си, Н.В. Симеон Сакскобургготски, депутати и общественици.

По време на причастния канон проповед за евангелското събитие, което спомняме днес – Вход Господен в Йерусалим, произнесе преосвещеният Стобийски еп. Наум, главен секретар на Светия Синод, който призова изпълнилите храма богомолци, като отнесем върбовите клонки, този символ на обновения живот, по домовете си да отнесем и духа на Христа, Който е самият Живот.

"Символът на вярата" бе прочетен от Н.В. Симеон Сакскобургготски.

В края на Литургията патриарх Максим, като благослови народа, призова да се изпълним с радост, както жителите на Йерусалим при посрещането на Господ Иисус Христос, да посрещнем и ние Господа както в храма, така и в домовете и в сърцата си; „да Го посрещнем с вяра, да Го посрещнем с любов, да Го посрещнем с молитва”.

След прозвучалите многолетствия г-жа Цецка Цачева, семейството й и другите официални лица взеха благословение и осветени върбови клонки от предстоятеля на Българската православна църква патриарх Максим.

По примера на св. ап. Павел Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим призова християните в празнично украсения с много цветя и венци от върба и палмови клонки храм: „Радвайте се винаги в Господа, и пак ще кажа: радвайте се!” (Фил.4:4).

Много християни се причастиха със светите Христови Тайни и заедно с осветените в храма върбови клонки и цветя отнесоха в домовете си и Христовия мир и благодатната радост, която Светейшият патриарх им благопожела.

 

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

ПКСХП „Св. Александър Невски” в дъждовната утринПосрещане на Негово Светейшество патриарх Максим в ПКСХП „Св. Александър Невски”Вземане на времеСвещичка за телесно здраве и душевно спасениеПомогни ми, Господи, да ...Запалване на свещ за празникаПатриаршеско богослужение за Цветница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Патриаршеско богослужение за Цветница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Патриаршеско богослужение за Цветница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Патриаршеско богослужение за Цветница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Патриаршеско богослужение за Цветница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Патриаршеско богослужение за Цветница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Патриаршеско богослужение за Цветница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Малък входМалък входМалък входПатриаршеско богослужение за Цветница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Официални гости на службатаЦветя за ЦветницаВелик входВелик входПатриаршеско богослужение за Цветница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Символът на вяратаПатриаршеско богослужение за Цветница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Твоя от ТвоихПатриаршеско богослужение за Цветница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Тримата дякони, от ляво на дясно: дякон Иван Иванов, протодякон Любомир Братоев и дякон Иван ПетковПричастяване в светия олтарСъс страх Божий, с вяра и любов пристъпете!Боголюбивият народ в храмаЗаамвонна молитваПатриаршеско богослужение за Цветница в ПКСХП "Св. Александър Невски"Причастяване на богомолния народВход Господен в Йерусалим, целувателна иконаПоклонение на иконата на празникаЦветя за Цветница
« предишна новинаследваща новина »