ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Пета Неделя на Великия пост - на преп. Мария Египетска в Пловдивска епархия

18 април 2016 14:59, Пловдивска митрополия
Пета Неделя на Великия пост -  на преп. Мария Египетска в Пловдивска епархия

Светата Православна Църква е постановила в петата Неделя на Великия пост да отдадем богослужебна почит на преподобна Мария Египетска.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в митрополитския храм „Св.вмчца Марина” в град Пловдив , Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, възглави архиерейската света Литургия.

В съслужение с владиката участие в светата богослужба взеха : свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия и храмовото духовенство.

Песнопенията изпълни смесеният хор при митрополитския храм „Св.вмчца Марина” под ръководството на Боряна Панайотова.

По време на „Причастния канон” проповед за преподобна Мария Египетска произнесе Знеполският епископ Арсений:

„Нейният живот - това е пътя от уличница, от обикновена александрийска блудница, каквито имало немалко във всички времена, до най- велика светица. Нейният живот е пример на удивителна метаморфоза, която може да стане само с човека. На единия край на живота - уличница, на другия край - светица.

Въпреки че тя достигнала, по всяка очевидност, висшата точка на обожението, която е възможна в земния свят, на нея не й достигало най-важното и главно тайнство, без което могли да се окажат напразни всички нейни духовни подвизи. Това е тайнството Причастие. И нейната среща с преподобния старец Зосима била нужна само заради едно: да има възможност да пристъпи към светите Христови Тайни. Ето колко важно и значимо е това тайнство. Каквито и подвизи да е извършил човек, каквито и висоти да е достигнал в своя духовен живот, без Причастието с Тялото и Кръвта Христови, всичко това може да бъде непълно. По молитвите на преподобна Мария Египетска, Господи Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас. Амин.”

 

В края на духовното тържество викарният епископ Арсений преподаде архипатирския благосолов на Пловдивския митрополит Николай по случай днешния неделен възкресен ден за молитвено насърчение, молитвена утеха и подкрепа по пътя на Светата Велика Четиридесетница.

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

 

http://www.plovdivskamitropolia.bg/snimki/category/1083-17042016g-5-nedelya-na-velikiya-post-na-prep-mariya-egipetska-arhiereiska-sv-liturgiya-mitropolitski-hram-q-sv-marinaq-gr-plovdiv.html

 

 

 

 

Снимки

Пета Неделя на Великия пост -  на преп. Мария Египетска в Пловдивска епархияПета Неделя на Великия пост -  на преп. Мария Египетска в Пловдивска епархияПета Неделя на Великия пост -  на преп. Мария Египетска в Пловдивска епархияПета Неделя на Великия пост -  на преп. Мария Египетска в Пловдивска епархияПета Неделя на Великия пост -  на преп. Мария Египетска в Пловдивска епархияПета Неделя на Великия пост -  на преп. Мария Египетска в Пловдивска епархия
« предишна новинаследваща новина »