ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Копнеж към доброто дело

18 април 2016 23:40, Ловчанска митрополия
Копнеж към доброто дело

„Който пие от водата, която Аз ще му дам, той вовеки няма да ожаднее; но водата, която му дам, ще стане в него извор с вода, която тече в живот вечен.” [Йоан 4:14]

 

В неделя (17 април) Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил освети кухня за ежедневно приготвяне и раздаване на безплатна храна на социано слаби хора и семейства в гр. Троян. В съслужение с митрополит Гавриил бяха Негово Преосвещенство Величкият епископ Сионий, игумен на Троянската св. обител "Успение Богородично" и Негово Високоблагоговейство ставрофорен свещеноиконом Марин Божков, председател на църквата „Света Параскева” в гр. Троян.

Инициатори и организатори на кухнята са трите ученички от 10-ти клас на ГЧЕ „Екзарх Йосиф I”, гр. Ловеч, Петя Събчева, Роберта Груевска и Мария Стефанова. От есента на 2015 година те посещават кръжока по религия - православно християнство, ръководител на който е една от учителките - възпитателки в дамското общежитие. Оттогава и веднъж в месеца възпитаниците приготвят храна в трапезарията за бедни към Ловчанска света митрополия, където от 2006 година насам всеки ден се хранят 20 нуждаещи се човека. Оттук в момичетата се поражда идеята да пренесат добрия опит и в родния им град Троян. Непоколебимо е желанието им реализацията да бъде осъществена не където и да е, не към общината дори, а единствено към храма, към Православната църква. След нарочна среща с митрополит Гавриил преди около 2 месеца те получават неговата благословия и малко по-късно се виждат отново, но вече в двора на храма „Света Параскева” в Троян. Отец Марин Божков предлага подходящо помещение, но трябва ремонт и обзавеждане. И ето, 16-17-годишните момичета започват да действат. Сами организират познати свои връстници и възрастни и ги привличат към делото. Сами намират при кого да отидат и какво да поискат. Отзовават се много фирми, които даряват работа, материали, оборудване. Уточнени са лицата, които ще готвят доброволно. Датата за откриване - 17 април - е определена, но притесненията не взимат връх над убедеността, че всичко ще бъде както трябва. За първото приготвяне на храна и за освещаването идват и съученици от други градове.

„Който пие от водата, ...ще стане в него извор с вода”. Потвърждават се думите на нашия Спасител.

Паметен момент, който просълзява родителите, просълзява и всеки, осъзнал дълбочината на делото.

Идеята за кухнята за бедни, организирана от млади хора, ученици, става заразителна, защото още едно момиче, участничка в кръжока по Православно християнство в ГЧЕ, иска да организира социална кухня и в храма на своя град. Предстоят контакти с местните свещеници.

Църквата Христова сме всички ние - и свещенослужителите, и миряните.

И нека вършим всичко за слава Божия, в името Христово, в името на любовта към Бога и ближния и за спасение!

Източник: Официален сайт на Ловчанска св. митрополия: predanie.bg

 

 

Снимки

Копнеж към доброто делоКопнеж към доброто делоКопнеж към доброто делоКопнеж към доброто делоКопнеж към доброто делоКопнеж към доброто дело
« предишна новинаследваща новина »