ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Цветница в катедралния храм ”Св. Димитър” – гр. Сливен

29 март 2010 12:21, Сливенска митрополия
Цветница в катедралния храм „Св. Димитър” – гр. Сливен

След Възкресение Христово Цветница е един от най-тачените и радостни пролетни празници. Обикновено той се празнува през месец април, когато природата се е събудила от зимния си сън, дърветата са пуснали своите свежи пролетни листа, а цветята нежно са разцъфнали по градини и поляни.

През тази година църковният календар нареди Цветница да се празнува в края на месец март, непосредствено след като вече бяхме чули радостната вест за непорочното зачатие на Пресвета Дева Мария. Месец март, както обикновено, показа своето непостоянство. На Лазаровден времето бе слънчево и топло, а на следващия ден - мрачно и дъждовно. Но въпреки дъжда и смяната на времето с един час напред, православните християни от Сливен масово посетиха храмовете, за да участват молитвено в тържествените богослужения и да получат от свещениците осветени върбови клонки за здраве и благополучие.

Катедралният храм ”Св. Димитър” рано посрещна Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий. Заедно със свещениците Павел Янков, Йоан Петров и йеродякон Калист архиереят отслужи празничната св. Литургия и благослови християните в храма.

През целия ден стотици вярващи преминаха през храма, за да запалят свещ, да получат върбови клонки и да чуят радостните евангелски думи: „Благословен Идещият в име Господне...” и „Осанна Сину Давидову”.

Празнуваме Вход Господен в Йерусалим, но ще влезне ли Христос и в нашите сърца, зависи само и единствено от нас, от нашата вяра или маловерие, от нашите дела, а най-вече от нашата любов и покаяние.

 

 

Снимки

Цветница в катедралния храм ”Св. Димитър” – гр. СливенЦветница в катедралния храм ”Св. Димитър” – гр. СливенЦветница в катедралния храм ”Св. Димитър” – гр. СливенЦветница в катедралния храм ”Св. Димитър” – гр. СливенЦветница в катедралния храм ”Св. Димитър” – гр. СливенЦветница в катедралния храм ”Св. Димитър” – гр. СливенЦветница в катедралния храм ”Св. Димитър” – гр. СливенЦветница в катедралния храм ”Св. Димитър” – гр. Сливен
« предишна новинаследваща новина »