ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Комисиите на Националния синодален конкурс "Възкресение Христово" - 2016 оцениха конкурсните творби и излъчиха победителите

26 април 2016 14:40, Българска Патриаршия
Творбите по Изобразително изкуство

На 20 и 21 април 2016 г. в палатата на Св. Синод в София се състояха заседанията на трите комисии на църковния Национален конкурс „ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО” - 2016. Журитата, според регламента на конкурса, разгледаха всички постъпили творби в категориите "Литература", "Изобразително изкуство" и "Фотография".

На 20 април заседаваха две от комисиите в състав:

ФОТОГРАФИЯ:

1. Г-н Атанас Димитров

2. Г-жа Нина Комарова

3. Г-жа Весела Игнатова

4. Д-р Пенка Христова.

ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО:

1. Доц. Йордан Йорданов

2. Г-н Антоний Димитров

3. Г-н Евгений Цанов

4. Д-р Пенка Христова.

На 21 април заседава комисията по ЛИТЕРАТУРА в състав:

1. Доц. д-р Татяна Борисова

2. Д-р Десислава Панайотова

3. Доц. Костадин Нушев

4. Г-жа Кина Златева.

Третият Национален конкурс, организиран по решение на Св. Синод, отново мотивира с темата за Възкресение Христово хиляди деца от всичи епархии на БПЦ. В творбите си те са вложили своите сърца, своята вяра, своето търсене на Бога и Неговата истина, своето усещане за църковния живот.

След тригодишна работа по конкурса става видно, че при изготвянето на творбите не всички участници проявяват необходимата висота и познания за правилно използване на църковния език, за точно богословско изразяване и канонично изобразяване на Богочовека Иисус Христос, Майката Божия, светиите, храмовете, празничните теми. В тази връзка на по-късен етап Културно-просветният отдел ще публикува специални насоки, с които оттук-насетне да се съобразяват и учителите, и родителите, и децата, които ще участват в следващите издания на конкурса. Забелязаните устойчиви пропуски, тяхното разясняване и коригиране ще бъдат от полза в бъдещата работа на малките творци и техните наставници. Така конкурсът, наред с културния си аспект, ще засили и катехизаторската си мисия, тъй че всички заедно да възрастваме в доброто познаване на светата православна вяра и така да я предаваме на другите около нас.

Радостното и важното е, че хилядите деца и ученици, участвали в тазгодишното издание на синодалния Великденски конкурс, искрено са мислили за Празника на празниците и вдъхновено са творили в име Божие. Пристигналите в Културно-просветния отдел произведения показаха, че тази цел на конкурса е изпълнена.

Сред най-силните произведения има изрядни в богословско отношение и изключително добри в художествено отношение творби. Детските произведения предизвикаха у членовете на комисиите голямо удовлетворение от това, че в тях са изразени благоговейни религиозни чувства, които веднъж изпитани в сърцето, достойно съграждат личността на детето и му помагат да расте чисто, добро, силно и духовно извисено.

Националният конкурс "Възкресение Христово" - 2016 съумя да приобщи в богомислие и боголюбие голямо число православни християни, както и некръстени все още участници, които вече са стъпили на пътя на вярата в Бога, потърсили са Го и трябва да вярват, че Той не ще остави духовния им стремеж без плодове. В този смисъл конкурсът на Св. Синод има и ценна мисионерска роля.

Очаквайте обявяването на имената на победителите, които успяха да достигнат призовите места, благодарение на внимателното и вдъхновено придържане към темата на конкурса. Резултатите ще бъдат обявени утре, Велика Сряда, 27. 04. 2016 г., в раздел НОВИНИ на ОФИЦИАЛНИЯ САЙТ на СВ. СИНОД НА БПЦ-БП.

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Пенка Христова, Васил Коцев, Антони Димитров, Весела Игнатова

 

 

Снимки

Синодната палата в СофияКомисията по ФОТОГРАФИЯКомисията по ФОТОГРАФИЯКомисията по ФОТОГРАФИЯКомисията по ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВООбсъждане на творбите в категория ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВОКомисията по ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВОГ-жа Кина Златева - член на комисията по ЛИТЕРАТУРАДоц.д-р Татяна Борисова и г-жа Кина Златева - от комисията по ЛИТЕРАТУРА
« предишна новинаследваща новина »