ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ВХОД ГОСПОДЕН В ЙЕРУСАЛИМ - Патриаршеската св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски"

24 април 2016 12:43, Българска Патриаршия
Патриаршеска служба за празника Вход Господен в Йерусалим

По повод празника Вход Господен в Йерусалим Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит възглави днес тържественото богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". С Негово Светейшество в Св. Евхаристия съслужиха Негово Преосвещенство Браницкият епископ Григорий, Викариен епископ на Софийския митрополит, Маркианополски епископ Константин, архим. Герасим, главен секретар на Св. Синод, архим. Харалампий Ничев, ставрофорен свещеноиконом Ангел Ангелов, протосингел на Софийска св. митрополия, протойерей Николай Георгиев и храмовото духовенство.

Днес от рано сутринта православните християни изпълниха храм-паметника "Св. Александър Невски". Повечето от вярващите, които бяха дошли, носеха в ръцете си върбови клонки, заместващи палмовите, с които е бил посрещнат Иисус Христос в Йерусалим. С върбови клонки бяха украсени и иконите в патриаршеската катедрала. Много от вярващите - освен върбова клонка - носеха със себе си и първите пролетни цветя, посветени на днешния празник Цветница, както народът е отредил да се именува празникът Вход Господен в Йерусалим.

След прочитането на евангелския откъс, който ни разказва за тържественото влизане на Господа в Йерусалим, Негово Светейшество патриарх Неофит се обърна с пастирско послание към всички събрали се. В словото си той каза: "Потопени в тази наша неизменна и неоскъдяваща пасхална радост, окрилени от вярата си в Христа Иисуса и от истинността на Неговото учение и на Неговите обещания, днес, заедно с жителите на светия град, и ние посрещаме идващия към Йерусалим Господ – в началото на последната седмица от Неговия земен живот, в първия от най-съдбовните дни на Неговата богочовешка мисия. Дните, в които Той ще бъде прославян и охулван, обичан и предаван, възвеличаван и осъждан, оправдаван, разпнат и умъртвен. За да възкръсне, накрая, от мъртвите и с това да засвидетелства не само Своята божествена сила, достойнство и власт, но също така и неизменната Божия грижа и любов към човека." Негово Светейшество припомни още и песнопенията, които днес се пеят из целия православен свят в чест на влизащия в Йерусалим Христос. Той припомни и това, че всички ние, които съучастваме в празничните богослужения, пеем "заедно с цялата Църква, защото Божият Син идва, за да влезе и при нас, в нашите домове и сърца, за да извървим заедно с Него пътя към Голгота и Възкресението".

"Нека отворим днес портите на нашите сърца и домове за Богочовека, както някога и Светият град бе отворил своите порти пред Него и така да Му позволим да ни съпроводи в нашия кръстен път и в нашата Голгота до нашето лично възкресение", призова вярващите Негово Светейшество. В словото си той насочи вниманието на събралите се и към предстоящата велика и страшна седмица, седмица на страдания, но и на изкупление.

"Последният етап от този път започва днес – с влизането на Господа в Йерусалим, с възхвалата и поругаването, за да завърши седмица по-късно със славното и пречудно Възкресение, с победата и тържеството на живота. Към тази победа и това тържество сме призовани и всички ние – Христовите следовници и „приятели” (Иоан 15:14-15) – всички, които „чрез Него живеем, и се движим, и съществуваме” (Деян. 17:28)", завърши словото си патриарх Неофит.

След св. Литургия стотиците православни християни, решили да се черкуват в Патриаршеската катедрала, получиха и върбова клонка за благословение на дома и семейството.

Пълното слово на Негово Светейшество патриарх Неофит може да видите тук - http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=201775

Текст: Ангел Карадаков
Снимки: Атанас Димитров - АтаДим

 

 

Снимки

Патриаршеска служба за празника Вход Господен в ЙерусалимПатриаршеска служба за празника Вход Господен в ЙерусалимПатриаршеска служба за празника Вход Господен в ЙерусалимПатриаршеска служба за празника Вход Господен в ЙерусалимПатриаршеска служба за празника Вход Господен в ЙерусалимПатриаршеска служба за празника Вход Господен в ЙерусалимПатриаршеска служба за празника Вход Господен в ЙерусалимПатриаршеска служба за празника Вход Господен в ЙерусалимПатриарх Неофит чете словото по повод празника Вход Господен в ЙерусалимБраницки епископ ГригорийАрхим. Герасим, Главен секретар на Св. СинодПатриаршеска служба за празника Вход Господен в ЙерусалимПатриаршеска служба за празника Вход Господен в Йерусалим
« предишна новинаследваща новина »