ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Цветница в Тутракан

29 март 2010 13:38, Русенска митрополия
Велик вход

На 28 март, Цветница, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит отслужи архиерейска св. Литургия в храм „Св. Николай Чудотворец” в гр. Тутракан. От ранно утро храмът беше преизпълнен с голямо множество вярващи, дошли да участват в празничното богослужение в чест на празника Вход Господен в Йерусалим. Заедно с архиерея служиха ставрофорен иконом Илия Тонков, архиерейски наместник на Тутраканска духовна околия, и митрополитският дякон.

По време на утринното богослужение, след изпяване на песнопението „Свят Господ Бог наш” и преди „Всякое дихание” митрополит Неофит прочете отредена за целта молитва, с която стана освещаване на върбовите клонки – „знаците на победата”.

Проповед за празника Вход Господен в Йерусалим, известен сред народа с наименованията Връбница, Цветница, произнесе секретарят на св. Русенска митрополия г-н Ангел Младенов. В центъра на храма с особено внимание слушаха поучителната проповед група деца в народни носии.

В края на тържественото богослужение митрополит Неофит поздрави всички вярващи с празника.

Спасителят Иисус Христос е бил не само посрещнат, но и изпратен на кръстните страдания. Господ влиза в града Йерусалим скромно, без да определя кои да го придружават. Христос скромно тръгва за Йерусалим „за да покаже, че е готов на саможертва за всички нас, да почувстваме Неговата любов към нас, Неговата истина, Неговия път, Неговия живот, който за нас е единствен и истински път на светлината”.

Негово Високопреосвещенство обърна особено внимание на присъстващите деца, като им благодари за тяхното примерно участие в св. Литургия. Той отново повдигна въпроса за непрестанните усилия на Българската православна църква за въвеждане на предмета „Религия” в българското училище. „За да могат децата да се научат на това, което е любов, търпение, красота на живота, чистота на нравите, за да бъде нашият народ не само по име християнски, но и по дела, и по достойнство, и по изява в семейството, в обществото и лично на всеки един от нас”.

Митрополитът се обърна с апел за молитва за духовенството и децата. „Църквата ни да преуспява, Бог да бъде с нас, както беше със Своите ученици и апостоли, но да бъде с нас без да Го отблъскваме с нашите лоши дела, а да Го привличаме с нашата вяра и чистота, за да бъде Той в нас и с нас през всички дни, като наш Приятел, Изкупител, Спасител, Проповедник на доброто и на истината и Извор на всяко благочестие и красота в живота…

Нека да преуспяваме в нашия живот, да напредваме във всяко добро дело, да бъдем богати преди всичко със знания за вярата, богати в своя добродетелен живот и тогава ще бъдем удостоени с другите блага на живота, които Бог е приготвил за нас и за всички, които са възлюбили Неговото явяване. Да благоухае днешният ден с многото цветя и с многото радост във всеки дом за много и много години!”

След като цялата църква изпяхме „Многая лета” за всички празнуващи този празник, архиерейският наместник раздаде върбови клонки на енориашите, а митрополит Неофит търпеливо даде на всеки нафора.

Честитим на всички православни християни празника Вход Господен в Йерусалим!

Текст: дякон Кирил Синев
Снимки: Ангел Младенов

 

 

Снимки

Цветница в ТутраканУтреняВърбови клонкиУтреняВелик входСтаврофорен иконом Илия ТонковВелик входВярващите православни християниБлагословениеДеца в народни носииПроповедПоздравително слово на митрополитаВярващите православни християниРаздаване на нафора (антидор)

Видео

Поздравително слово на митрополит Неофит

Поздравително слово на митрополит Неофит

« предишна новинаследваща новина »