ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Светейшият патриарх Неофит прие посланика на САЩ Ерик Сет Рубин

22 април 2016 16:39, Отдел "Връзки с обществеността"
Светейшият патриарх Неофит прие посланика на САЩ Ерик Сет Рубин

„Нашата Христова вяра утвърждава мира и любовта между хората. Без тези добродетели съжителството на хора с различна култура, вярвания, разбирания в обществото са невъзможни” – каза Негово Светейшество Българският патриарх Неофит по време на срещата си днес с посланика на САЩ в България Негово превъзходителство Ерик Сет Рубин.

Негово Превъзходителство извънредният и пълномощен посланик на САЩ в България Ерик Сет Рубин бе приет по негова молба от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в Синодната палата. Посланик Рубин бе придружаван от г-н Евгени Тодоров от Политическия отдел при посолството. В срещата взеха участие главният секретар на Св. Синод архим. Герасим и нач. отдел "Връзки с обществеността Александра Карамихалева. По време на тази първа официална среща между двамата след встъпването в длъжност на посланик Рубин, Патриарх Неофит благопожела на Негово Превъзходителство успех в новото му служение, което да върши „с внимание за благото на двата народа и мира помежду ни”.

В хода на разговора бяха засегнати темите за нарастващата несигурност в света, за бежанците и нуждата от здрав морален фундамент върху, който да се изграждат междуличностните и международни отношения.

Като подчерта значимостта и високия авторитет на Българската православна църква и на нейния предстоятел, както в страната, така и в международен план, посланик Рубин благодари на патриарх Неофит за това, че БПЦ неизменно отстоява общочовешките ценности не само в течение на историята, но и в съвременния бързо променящ се свят. По отношение на миграционната вълна той каза, че „като защитаваме хората в нужда, напуснали родните си места, ние трябва да защитаваме и собствените си народ, ценности и култура.”

Като една от най-важните роли на Църквата Негово Светейшество изтъкна грижата да се съхраняват и отстояват традиционните нравствени ценности и християнският морал, мирът, взаимопомощта и любовта между хората. „Винаги се стараем, при изграждането на църковния живот, да бъдем носители на евангелския морал и пример за обществото, като живеем в мир с тези, които търсят мира, и се молим за онези, които всяват раздори” – каза патриарх Неофит.

 

 

Снимки

Светейшият патриарх Неофит прие посланика на САЩ Ерик Сет РубинСветейшият патриарх Неофит прие посланика на САЩ Ерик Сет Рубин
« предишна новинаследваща новина »