ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Днес за последен път се отслужва Последованието на Жениха в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"

25 април 2016 18:40, Софийска митрополия
Последованието на Жениха в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"

"Се Жених грядет" (“Ето, Женихът идва“) - пее Църквата след залез слънце в първите дни на Страстната седмица. Във всички православни храмове се изпълнява умилителното Последование на Жениха, което е едно от най-покайните и тъжни богослужения, свързано с притчата за десетте девици. (Последованието се нарича така, защото първото песнопение, което се изпълнява на него, започва с думите „Се Жених грядет”.)

Тази вечер - 26 април (вторник) - специалното последование, напомнящо за величието и страданията на Небесния Жених Христос и приканващо към духовна бдителност за пореден и последен път, за тази година, ще бъде отслужено и в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”, с начален час - 19,00 ч.

Загърбили светските грижи и отдали се на особено благоприятното време за духовно издигане, десетки християни през тези дни се събират в патриаршеския храм, за да отправят духовен взор към Спасителя, Който не престава да иска да ни привлече към Себе Си.

Вълнуващите покайни песнопения, които в тези дни се редуват с голям брой четива се изпълняват от певческата група от Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" с ръководител г-н Любомир Игнатов, преподавател по Източно-църковно пение в Богословския факултет на СУ и в Софийската духовна семинария.

Като кулминация на вечерното богослужение е изнасянето на иконата на Христовите страдания, които храмовото духовенство под председателството на архимандрит Дионисий, с траурна тържественост изнасят от св. олтар.

„Виждам Твоя чертог украсен, Спасителю мой - пеят певците, - и нямам дреха да вляза в него. Просвети облеклото на моята душа, Подателю на светлината, и ме спаси!"

След изнасянето на иконата на Честния образ на Страдащия Христос, с трикратни земни поклони се покланят първо духовниците, а после и миряните.

В края на вечерното богослужение предстоятелят на храма се обръща към присъстващите с пастирско слово, в което още веднъж, в единомислие с Църквата, приканва към покайни мисли и действия, за да преживеем достойно тези велики дни на Христовите страдания.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Последованието на Жениха в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"В храмаВ храмаПоследованието на Жениха в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"На певницатаПоследованието на Жениха в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски""Богородицу и матер ..."Последованието на Жениха в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"Последованието на Жениха в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"Последованието на Жениха в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"Последованието на Жениха в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски""Господи и владико..."Последованието на Жениха в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"Последованието на Жениха в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"
« предишна новинаследваща новина »