ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска света Литургия - Лазарова събота в Пловдивска епархия

25 април 2016 17:00, Пловдивска митрополия
Архиерейска света Литургия - Лазарова събота в Пловдивска епархия

На Лазарова събота с архиерейска света Литургия бе отбелязано Възкресението на Лазар, което винаги се вспомня в съботния ден преди Господския празник Вход Господен в Йерусалим.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай тя бе отслужена в митрополитския храм „Св.вмчца Марина|” в град Пловдив от Негово Преосвещенство Знеполския епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит.

Молитвено съучастие в светата Литургия взе епархийският архиерей митрополит Николай.

В съслужение взеха участие свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия и храмовото духовенство.

Песнопенията изпълни смесеният хор при митрополитския храм „Св.вмчца Марина” с диригент Боряна Панайотова.

Храмът приемаше благочестиви християни в празнично и молитвено настроение, дошли да участват в богослужението и да се помолят на молитвения застъпник свети Лазар за нас пред Божия престол.

По време на „Причастния канон” слово за възкръсналия Лазар произнесе Знеполският епископ Арсений.

„Вярата в Бога това не е опит да се застраховаш от възможни неприятности и проблеми. И това не е дълг, който трябва да върнем на Бога в случай на житейски успех. Вярата – това е преди всичко Божи дар, някаква вътрешна способност на човека, интуиция, която позволява на човека да възприема Божествената благодат, насочена към него, независимо от някакви външни обстоятелства. Освен това, вярата се проверява и укрепва не с благополучен и безметежен живот, а с изпитания – както собствено здравината на всичко се проверява чрез изпитания, чрез натоварване, чрез противостоене и борба.

Господ по Своята милост възкресил Лазаря. След седмица ние ще празнуваме Тържеството на тържествата – Пасхата Христова, Възкресението от мъртвите на Господа Иисуса Христа. И в края на човешката история, независимо от нашата вяра или неверие, Господ ще възкреси всеки от нас. А какъв ще бъде нашият живот след възкресението? Това вече е пряко свързано с вярата, която ще трябва да изпитаме и укрепим в течение на целия свой земен живот. Амин.”

 

Много християни в този ден пристъпиха към Светото Причастие, та укрепени от Божията благодат да преминат неосъдително седмицата, в която съпреживяваме страданията и кръстната смърт на Господ Иисус Христос, та на Пасха да се възрадват и да се поздравят с победното :„Христос Воскресе!”.

 

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

 

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1086-23042016g-lazarova-sabota-lazarovden-mitropolitski-hram-sv-vmchtza-marina-arhiereiska-sveta-liturgiya.html

 

 

Снимки

Архиерейска света Литургия - Лазарова събота в Пловдивска епархияНегово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит НиколайАрхиерейска света Литургия - Лазарова събота в Пловдивска епархияАрхиерейска света Литургия - Лазарова събота в Пловдивска епархияАрхиерейска света Литургия - Лазарова събота в Пловдивска епархия
« предишна новинаследваща новина »