ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

6 Неделя на Великия пост - Вход Господен в Йерусалим в Пловдивска епархия

25 април 2016 18:03, Пловдивска митрополия
6 Неделя на Великия пост - Вход Господен в Йерусалим в Пловдивска епархия

И възпяващи, зовем:”Осанна във висините, благословен Идещият в име Господне!”

Господският празник Вход Господен в Йерусалим бе тържествено отбелязан на 24 април в митрополитския храм „Св.вмчца Марина” в град Пловдив.

Светата Божествена Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в съслужение със Знеполския епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, митрополитският протодякон Илиян Александров, дякон Ангел Ангелов и храмовото духовенство.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св.ап.Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

След Великия вход владиката ръкоположи дякон Серафим във втората степен на свещенството - презвитерската. С напътствени слова архиереят се обърна към новоръкоположения свещеник с истинска вяра и непоколебима надежда в Бога дълги и усърдни години да проповядва словото на истината, да крепнат силите му и да се множат успехите му. „На добър час, с Божията благодатна помощ!”

На богослужението присъства областният управител на Област Пловдив Здравко Димитров, който е именник на този ден. За благословение владиката му дари икона с образа на Света Богородица.

Храмът беше преизпълнен с богомолен народ, който беше дошъл да се помоли и да изпроси благословение и утеха от Бога.

В края на светата Литургия Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай в словото си към богомолния народ се обърна с думите:

„Христос е източник на радост. Той е източник на истинско веселие, преминаващо във вечния живот, и без Христос такъв източник не съществува. Ето защо апостолът казва: „Винаги се радвайте”. Защото, ако вие живеете с Христос, ако Христовият мир става ваш мир, във вашия живот ще дойде радостта като най-голяма ценност, като показател на богат, силен и независим от външните обстоятелства вътрешен духовен живот на човека.

А мирът Христов - това са нашите убеждения (именно затова апостолът говори за мислите) и състоянието на душата (затова апостолът говори за сърцето). Тук може още да се добави волята на човека, ориентирана към добри дела. Неслучайно, размишлявайки за днешния празник, преподобни Андрей Критски така забележително е казал: „Вместо тези дървени клонки връчи на Господа своите добродетели”. Не трябва да размахваме клонки, не трябва да се стремим към изразяването на външна, повърхностна, бързопреходна радост. Ти Му връчи своите добри дела, ти открий пред Него своето сърце, ти открий пред Него своя разум и тогава Христовият мир, който превишава целия свят, ще запази и сърцата, и мислите ни в Иисуса Христа, нашия Господ.

Днешната радост в навечерието на възпоменаването на страданията на Спасителя ни помага да разберем непреходните източници на истинска човешка радост, а значи на истинското човешко щастие, защото там, където има непреходна радост, там е и щастието, там е и блаженството, там е и Царството Божие.”

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

 

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1087-24042016g-6-nedelya-na-velikiya-post-vaiya-tzvetnitza-mitropolitski-hram--sv-vmchtza-marina-arhiereiska-sveta-liturgiya.html

 

 

Снимки

6 Неделя на Великия пост - Вход Господен в Йерусалим в Пловдивска епархия6 Неделя на Великия пост - Вход Господен в Йерусалим в Пловдивска епархия6 Неделя на Великия пост - Вход Господен в Йерусалим в Пловдивска епархия6 Неделя на Великия пост - Вход Господен в Йерусалим в Пловдивска епархия6 Неделя на Великия пост - Вход Господен в Йерусалим в Пловдивска епархия6 Неделя на Великия пост - Вход Господен в Йерусалим в Пловдивска епархия6 Неделя на Великия пост - Вход Господен в Йерусалим в Пловдивска епархия6 Неделя на Великия пост - Вход Господен в Йерусалим в Пловдивска епархия
« предишна новинаследваща новина »