ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Предпасхалните богослужения в ПКСХП "Св. Александър Невски"

27 април 2016 15:31, Българска Патриаршия
ПКСХП "Св. Александър Невски"

Последната седмица на Великия пост Църквата нарича Страстна седмица, защото тя е посветена на възпоменанията за последните дни от земния живот на Спасителя Господ Иисус Христос - Неговите страдания, кръстна смърт и погребение. По този повод в патриаршеската катедрала ще бъдат отслужени специални богослужения.

ВЕЛИКА СРЯДА

Извършваме възпоминание за помазването на нозете на Господ Иисус Христос с миро от жената-блудница, както и свикването на юдейския Синедрион за осъждане на Господа и замисъла на Юда да предаде Божествения Учител.

19,00 часа - Малко повечерие. Утринно богослужение.

ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК

Извършваме спомен на четири събития: умиването на нозете на светите апостоли от Господ Иисус Христос; Тайната вечеря, установяването от Господ Иисус Христос на тайнството св. Евхаристия; дивната молитва на Господ Иисус Христос към Бог Отец; предаването Му от Юда Искариотски. Велики Четвъртък е денят, в който е установено и учредено св. Тайнство на божествената Евхаристия, затова в този ден се служи св. Василиева Литургия. Тя започва с вечернята за следващия ден (Велики петък), която се служи до Малкия вход, а нататък продължава литургийното последование. По време на тази св. Литургия се приготвя сухото св. Причастие за цялата година, та да могат вярващите и при извънредни случаи (болест, смъртна опасност и др.) да се причастяват с пречистите Тяло и Кръв Христови.

По древна традиция в този ден след св. Литургия се отслужва и Велик маслосвет.

Вечерта се започва последованието на спасителните Страдания (Страсти) Христови, които богослужебно се отнасят към Велики петък.

Начало на богослужението- 8,00 часа.

Молитвено участие ще вземе Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

11,00 часа - за първи път ще се извърши богослужебното последование „Божествено и свещено умовение“, с умиване нозете на 12 деца от Първо помощно училище „Проф. дпн Г. Ангушев“, гр. София.

19,00 часа - Последование на 12-те евангелия, с молитвеното участие на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

ВЕЛИКИ ПЕТЪК

Извършваме възпоминание на бичуването, поруганието, разпъването и страшната смърт на нашия Спасител. В този ден светата Църква ни припомня как разбойникът от кръста изповядвал, че Христос е небесен Цар, както и молбата му Господ да не го забравя в царството Си.

Сутринта на Велики петък се четат и пеят Великите (или Царски) часове (първи, трети, шести, девети). Наричат се Велики както заради продължителността, така и заради важните събития, които ни припомнят, а Царски - защото през византийската епоха на тях са присъствали и царете.

Вечерта на Велики Петък се отслужва утренята за Велика Събота, а след песните на канона символично се снема от Кръста Разпнатият, обвива се в плат и се полага в светата кувуклия, символизираща гроба. Тялото на Господа е избродирано или изографисано върху плащаницата и изобразява това снемане.

Начало на утринното богослужение - 8,00 часа.

Начало на вечерното богослужение - 19,00 часа.

ВЕЛИКА СЪБОТА

Отбелязваме погребението на Господ Иисус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - ада. Когато Господ Иисус Христос починал като човек, тялото Му било положено в гроба. Душата Му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души.

На Велика Събота сутринта се отслужва вечернята за Пасха със света Василиева Литургия.

Спомняйки погребението на Господ Иисус Христос на Велика Събота, Църквата заедно с Божията Майка, жените мироносици, Йосиф Ариматейски и Никодим Го оплаква с погребални песни, в които се долавя и надеждата, предвкусването на радостта на Възкресението.

Начало на богослужението - 8,00 часа.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще вземе молитвено участие в богослужбата.

По повод най-светлия християнски празник, в този ден, ок. 11,30 часа в патриаршеската катедрала ще бъде посрещната иконата „Света Богородица – Всецарица“, осветена в светогорския манастир Ватопед, където се съхранява оригиналният чудотворен образ на споменатата икона, която помага на всички, притичващи се към нея с вяра бездетни и онкологично заболели хора. Светият образ ще престои в Съборния за Българската православна църква храм до 2 май т.г. – втори ден на Възкресение Христово, когато св. Църква чества паметта на св. благоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил, Покръстител Български, на когото е посветен южният олтар на Патриаршеската катедрала. След празничната Литургия на 2 май иконата ще бъде тържествено пренесена в Гигинския Църногорски манастир „Св. безср. Козма и Дамян“, където завинаги ще бъде обект на свято преклонение.

При посрещането на чудотворната икона пред катедралата тя ще бъде внесена в св. Олтар с литийни песнопения в нейна чест, а на 1 май т.г. – Пасха Христова, ще бъде изнесена за поклонение от 11,00 ч. с цел измолване от св. Богородица на нейния майчински покров, който да послужи за изцерение както на всички с онкологични проблеми, така и на всички, които търсят застъпничеството на Божията Майка пред нейния Син и наш Господ – Възкръсналият Иисус Христос.

Текст: Весела Игнатова
Снимка: Десислава Панайотова

 

 

« предишна новинаследваща новина »