ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Монашеско пострижение в Доростолска eпархия

30 март 2010 10:23, Доростолска митрополия
Митрополит Амвросий и послушникът Светослаф

Денят 28 март, Цветница, беше изпълнен с много духовна радост за Доростолска епархия. На големия християнски празник Вход Господен в Йерусалим епархията се обогати с духовен брат в Христа.

Вечерта след „Последованието на Жениха”, Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий извърши монашеско пострижение на послушника Светослаф в манастира „Покров Богородичен”, с. Айдемир. Пристъпващият към пострижение послушник беше воден под мантия от своя духовен старец - митрополит Амвросий.

Присъстваха протосингелът на Доростолска митрополия ставроф. ик. Добри Чаков, протойерей Георги Попов, братя монаси и честни поклонници, които с трепет молитвено взеха участие в това трогателно духовно тържество.

В началото на монашеското пострижение архиереят, като се убеди посредством въпроси и отговори в искреното желание за постническо житие и приемане на ангелски образ от послушника, го пострига и му даде името Синесий.

Митрополит Амвросий в напътственото си слово към своя духовен син му обърна внимание на всички опасности, които ще срещне в монашеския си живот и му пожела: „Но дерзай, защото ще имаш помощта Божия, тази на Неговата Майка – Пресвета Богородица и на своя небесен ангел - св. мъченик Синесий!"

След словото всички присъстващи на това тържество поздравиха новопостригания монах, като пристъпваха към него с думите: „Как ти е името, брате?” и „Спасявай се в Господа”.

На следващия ден новопостриганият Синесий прие първото си вече като монах св. Причастие в присъствието на своя духовен старец митрополит Амвросий.

Като честитим приемането на ангелския образ от новопостригания монах Синесий, му пожелаваме да преуспява в монашеския подвиг и в Иисусовата молитва: „Господи, Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй мен грешния”.

Монах Синесий /Светослаф-Леандер Самичиков/ е роден на 28.12.1977 г. в гр. Букурещ, Румъния, и е завършил двегодишния курс в Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски” през 2009 г.

 

 

Снимки

Митрополит Амвросий и ставроф. ик. Добри ЧаковМитрополит Амвросий задава въпроси на своя духовен синОбличане на подрасникаМонах Синесий с параманМонах Синесий в пълно одеяние
« предишна новинаследваща новина »