ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нов тираж на книгата „Надгробен плач“

29 април 2016 16:28, Софийска митрополия
Надгробен плач

През 2009 г. с благословението на Българския патриарх Максим излезе от печат първото издание на „Надгробен плач“ (избрани тропари), които се пеят при Христовото Опело на Велики петък. Тъй като тази книжка отдавна се изчерпа, се наложи нейното второ отпечатване.

Новият тираж е с благословението на нинездрастващия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, а изданието е отново на катедралния храм „Св. Неделя“ – София с предстоятел ст. ик. Мина Минчев. Това е един от многото църковнопевчески трудове на Светейшия патриарх Неофит.

Още през 1978 г., като архимандрит, той е редактирал текста и положил на ноти избрани тропари от трите статии, за да се уеднакви тяхното изпълнение и улеснят певците. По тази редакция от същата година статиите се изпълняват в столичния катедрален храм.

Преводът от църковнославянски език на български е извършен от Светлозар Димитров (Змей Горянин) (I статия), Борислав Бодър (II статия) и архимандрит Серафим (Алексиев) (III статия) – „Надгробен плач“, Синодално издателство, София, 1957.

Освен нотираните тропари (първият от всяка статия е на невмена нотация) книжката съдържа още: кратък синаксар на Велики петък, всички възгласи след Малките ектении, кратко слово на Велики петък вечерта, кратки указания за реда след Опелото, стихирата при целуване на св. Плащаница „Приидите ублажим Йосифа“- български текст и болгарски разпев, както и пълния текст на Надгробния плач с маркиране на нотираните тропари и възгласи на български език и някои обяснителни бележки.

Предпечатната подготовка и оформлението е на иконом Кирил Попов, а техническата редакция и печат е на „АЯ Прес“.

Книжката се предлага в църковния магазин при катедралния храм „Св. Неделя“ – София с цена 3 лв.

 

Информацията подготви: ик. Кирил Попов

 

 

« предишна новинаследваща новина »