ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Баницкият еп. Григорий ще води делегацията до Йерусалим на Велика събота

29 април 2016 17:34, Софийска митрополия
Благодатният огън в Синодалната палата

Рано сутринта на Велика събота - 30 април, от Летище София ще отпътува българската църковно-държавна делегация, която трябва да донесе Благодатния огън от Иерусалим. Тази година тя ще бъде водена от софийския викарий- Браницки епископ Григорий.

Българската делегация ще присъства на богослужението в храма „Възкресение Христово”, построен точно върху Божия гроб в Йерусалим.

Всяка година на Велика Събота от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен, който се запалва свръхестествено всяка година на Възкресение Христово.

Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

По традиция на Летище София ще очакват свещеници и духовници от всички епархии в страната, за да вземат частица от огъня и да го занесат на възкресното вечерно богослужение.

От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София, откъдето желаещите могат да го вземат.

Справка:

Чудото на Великден идва с Благодатния огън

Според традицията на православието Свещеният или Благодатният огън е чудо, което се случва всяка година в деня преди Великден. Синя светлина се появява в гробницата на Иисус Христос обикновено от мраморната плоча, покриваща мястото, върху което се смята, че е било положено тялото на Иисус за погребение.

Първите сведения за запалването на свещите и на кандилата в църквата на Божи гроб са от четвърти век. Тогава за празника нямало масло и патриарх Нарцис наредил да сложат вода. В нощта на Литургията, внезапно всички кандила и свещите на самия патриарх се запалили. Оттогава чудото се случва всяка година.

Когато Йерусалим преминавал „през ръцете“ на кръстоносци, евреи, византийци, османци, църквата била разрушавана, поругавана, наново достроявана, но Благодатният огън бил все там на Великден. Има сведение, че Огънят не слязъл един-единствен път в самата църква, а около нея. Арменският патриарх през 1579 г. подкупил султан Мурад, за да получи неговата църква единствена правото да служи Пасха в Божи гроб.

Всички вярващи излезли извън затворената църква. Но колкото и да се молел патриархът, огънят така и не слизал. Но вместо това като мълния се запалил извън храма, блеснал в една от колоните, където се молел православният патриарх и всички вярващи вече могли да получат частица от него.

Текст и снимка: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »