ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Боядисване на великденски яйца съвместно с БЧК – Пловдив в митрополитския храм „Св.вмчца Марина” град Пловдив

01 май 2016 17:36, Пловдивска митрополия
Боядисване на великденски яйца съвместно с БЧК – Пловдив в митрополитския храм „Св.вмчца Марина” град Пловдив

По традиция на Велики четвъртък с благословението на Пловдивския митрополит Николай дворът на митрополитския храм”Св. вмчца Марина” се изпълни с деца и младежи, дошли да боядисат великденските яйца. Владиката се обърна към младите хора с думите:

„Сърдечно ви приветствам с „добре дошли” в благодатните двори на светата Пловдивска митрополия в благодатта на Велики четвъртък – ден, в който Господ Иисус Христос извърши първата Божествена света Литургия и установи тайнството на тайнствата, тайнството на вечния живот, на вечното спасение. Денят, в който беше извършена великата Тайна вечеря в Йерусалимската горница, на която Господ Иисус Христос събра своите ученици и апостоли, за да им покаже тялото си и им каже: „Вземете и яжте, това е моето тяло, което се преломява за вас и за мнозина за опрощаване на греховете”, да посочи чашата и да каже: „Пийте от нея всички, това е моята кръв, кръвта на Новия завет, която се пролива за вас и за мнозина за опрощаване на греховете". Господ Иисус Христос умря заради нас и заради нашето спасение, за да вземе върху себе си греховете на всички човеци – в това число и нашите, греховете на всички хора по земното лице, греховете, които са извършени в миналото, които се извършват сега и които ще се извършат в бъдеще. Защото Той ни обича като свои деца, а ние сме Негови деца, Негови чада. Затова казваме в молитвата - „Отче наш”, а не - „Отче мой. Червените яйца са символ на Христовото Възкресение. Яйцето изглежда мъртво, но от него се ражда живото пиленце, ражда се живот.

„Оставете децата и не им пречете да дохождат при Мене” – казва нашият Господ Иисус Христос. Аз се радвам, че вашите преподаватели и родители не само не са ви попречили да дойдете, но и са насърчили вашето идване в дворите на дома Господен, за да се помолим заедно, за да получите Божието благослововение, за да извършим една благословена и осветена от живота на Христовата църква свещена традиция – заедно да боядисаме великденските яйца. Мили деца, моля се за вас и вседушевно и искрено ви благославям да сте здрави, големи да порастнете, да бъдете мъдри, умни, разумни, да възрастнете духовно и да имате много, много благословени от Бога успехи”.

Тази година 43 първокласници от СОУ „Св. Константин – Кирил Философ”, изучаващи СИП „Религия – Православие”, заедно с 8 деца от Помощно училище „Стефан Караджа” и 16 доброволци – ученици от VIII до XII клас от Българския младежки червен кръст – Пловдив, боядисаха стотици яйца заедно за Великден. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай също взе участие и раздаде подаръци на всички деца, които го поздравиха с великденски песни и стихотворения. Яйцата ще бъдат раздадени на присъстващите на богослужението на Второ Възкресение в митрополитския храм „Св. вмчца Марина”.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

 

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1091-28042016g-veliki-chetvartak-utrenya-obsht-maslosvet-vasilieva-sv-liturgiya-mitropolitski-hram-sv-vmchtza-marina-.html

 

 

 

Снимки

Боядисване на великденски яйца съвместно с БЧК – Пловдив в митрополитския храм „Св.вмчца Марина” град ПловдивБоядисване на великденски яйца съвместно с БЧК – Пловдив в митрополитския храм „Св.вмчца Марина” град ПловдивБоядисване на великденски яйца съвместно с БЧК – Пловдив в митрополитския храм „Св.вмчца Марина” град ПловдивБоядисване на великденски яйца съвместно с БЧК – Пловдив в митрополитския храм „Св.вмчца Марина” град Пловдив
« предишна новинаследваща новина »