ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Велики четвъртък. Последование на 12-те евангелия

01 май 2016 17:44, Пловдивска митрополия
Велики четвъртък. Последование на 12-те евангелия

На Велики четвъртък, в най-съкровената вечер, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави чина на Дванадесетте евангелия в митрополитския храм „Св. вмчца Марина” в град Пловдив.

На този ден всички съпреживяваме трагичните моменти в изкупителното и спасително дело на Господ Иисус Христос, като си припомняме Тайната вечеря на Христос със светите апостоли, молитвата Му в Гетсиманската градина, предателството на Юда Искариотски, съда при юдейските първосвещеници Ана и Каиафа, издевателствата над Господа и Неговото Разпятие.

В съслужение с архипастиря на Пловдивска епархия участие взеха: Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, храмовото духовенство и свещеници от града.

На определеното в богослужебния ред място при пеене на: “Днес висит на древе”, с лития, изобразяваща пътя на Иисус Христос към Голгота и Разпятието Му, което се е превърнало от инструмент за позорна смърт в оръжие на спасението и извор на живот, Светият Кръст и изображенията на Света Богородица и свети Йоан Богослов, които стоят зад светия Престол, бяха изнесени и поставени в средата на храма. Кръстът бе издигнат като високо и спасително знамение за всички вярващи!

С трепет богомолният народ се поклони пред него.

Продължи четенето на определените свети евангелия, между които се изпяваха определените тропари и стихири.

Много миряни със запалени свещи и в благоговейна тишина слушаха евангелските повествования за последните земни дни на Спасителя, изпълнени с трагизъм.

В тези най-дивни мигове от годината сме заедно в храма Господен, който е всеобщ дом за търсещите Бога. Него познаваме чрез Богочовека като Му пеем: „Покланяме се на Твоите страдания, Христе. Покажи ни и своето славно Възкресение.”

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

 

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1092-28042016g-veliki-chetvartak-vecherta-posledovanie-na-12-te-evangeliya-mitropolitski-hram-sv-vmchtza-marina.html

 

 

Снимки

Велики четвъртък. Последование на 12-те евангелия Велики четвъртък. Последование на 12-те евангелия Велики четвъртък. Последование на 12-те евангелия Велики четвъртък. Последование на 12-те евангелия
« предишна новинаследваща новина »