ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

МОФ ЕПН организира в Пирот конференция по въпросите за бежанците

02 май 2016 01:04, Българска Патриаршия
Г-н Алексеев и прот. Серафим Петров

От 11 до 14 април 2016 г. в гр. Пирот, Сърбия, Международният обществен фонд "Единство на православните народи" проведе ХХІІ ежегодна международна конференция. През настоящата година тема на ежегодния форум бе: „Християнско осмисляне на проблема с бежанците в светлината на актуалната реалност”.

Представител на БПЦ-БП в конференцията бе прот. Серафим Петров, предстоятел на столичния храм "Св. вмчк Мина" (жк "Модерно предградие").

При откриването на конференцията прот. Серафим прочете приветствие от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит:

ДО

ПРОФ. ВАЛЕРИЙ АРКАДИЕВИЧ АЛЕКСЕЕВ,

ПРЕЗИДЕНТ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ

ОБЩЕСТВЕН ФОНД „ЕДИНСТВО НА ПРАВОСЛАВНИТЕ НАРОДИ”

 

ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО,

ВАШЕ ПРЕЪЗХОДИТЕЛСТВО Г-Н НИКОЛИЧ,

ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

УВАЖАЕМИ ВАЛЕРИЙ АРКАДИЕВИЧ,

ДРАГИ ОТЦИ, БРАТЯ И СЕСТРИ В ГОСПОДА,

 

Най-сърдечно ви поздравявамe от наше име и от името на Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия с откриването на ХХІІ ежегодна международна конференция на тема „Християнско осмисляне на проблема с бежанците в светлината на актуалната реалност”, която ще се проведе в Пирот, Р Сърбия от 11 до 14 април 2016 г. Приветстваме усилията на МОФ „Единство на православните народи”, чрез организирането на подобни научни форуми да насърчава политически, обществени и църковни дейци от различни православни страни да търсят заедно християнски прочит върху актуални проблеми за обществото и пътища за правилното им разрешаване.

Темата за бежанците е изключително актуална и важна за всички нас днес. През последните месеци сме свидетели на вълна от прииждащи от разорените от война страни на Близкия Изток и Северна Африка хора, които търсят прибежище, сигурност и благоденствие в икономически развитите европейски държави. Поток от хиляди мъже, жени, деца, който придобива всички белези на масово преселение и освен проблемите за материалното обезпечаване на мигрантите, поставя и въпросите за стабилността на съществуващия до скоро етническия баланс и мир в Европа, културния и духовен облик на континента и контекста, в който, като граждани на Европа и християни, ще живеем занапред.

Пожелаваме на всички вас - организатори и участници в конференцията - успех в настоящата ви работа и там, където Бог ви е поставил на служение. Призоваваме над всички вас Божията благодат и нека „Бог на любовта и на мира” (2 Кор. 13:11) да бъде с всички нас!

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

+ НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

-------------------

На конференцията прот. Серафим Петров изнесе и доклад, с чието съдържание можете да се запознаете в: http://www.bg-patriarshia.bg/reflections.php?id=579

Страницата подготви: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Конференцията в ПиротКонференцията в ПиротКонференцията в ПиротКонференцията в ПиротКонференцията в ПиротКонференцията в ПиротПрот. Серафим Петров изнася своя докладПрот. Серафим Петров изнася своя доклад
« предишна новинаследваща новина »