ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Светейшият Московски и на цяла Русия патриарх Кирил призова руското общество към солидарност пред лицето на случилата се трагедия

30 март 2010 15:48, Българска Патриаршия
Патриаршеска литургия в Покровския женски манастир

На 29 март - деня, в който бе извършен кървавият атентат в Московското метро, взел повече от 30 жертви - светейшият Московски и на цяла Русия патриарх Кирил отслужи Преждеосвещена литургия в Покровския женски ставропигиален манастир, който се намира близо до Сергиев Посад и където се намират мощите на родителите на св. Сергий Радонежки.

След Литургията Негово Светейшество патриарх Кирил се обърна със слово към пасомите, в което осъди терористичните актове в Московското метро. Цитирайки текста от евангелското четиво: „понеже беззаконието ще се умножи, у мнозина ще изстине любовта” /Мат. 24:12/, светейшият патриарх отбеляза, че ако „човек твори беззакония пред Бога, потъпквайки гласа на своята съвест”, тогава никакъв човешки закон вече не е в сила да спре беззаконника.

„Ако човек не се подлага на самоанализ, ако не преосмисля своя живот, тогава възрастването в беззаконието довежда хората до страшни престъпления, в това число и до такива, които се наказват от човешките закони – подчерта предстоятелят на РПЦ. - Такова страшно престъпление бе извършено днес сутринта в Москва. На станциите на метрото бяха взривени невинни хора. Какви цели могат да оправдаят гибелта на невинни хора? Какви цели могат да се достигнат, погазвайки Божествения закон така страшно и така цинично?”

„Никакви цели никога не ще бъдат достигнати с кръвта и гибелта на невинни хора. Извършилите това злодеяние ще бъдат наказани – още тук, в земния живот, защото беззаконието пред Бога, причинило гибелта на хора, е не просто нарушение на Божия закон, но предизвикателство към Самия Бог, към Неговия замисъл за света и човека” - продължи светейшият патриарх.

В същото време предстоятелят на РПЦ призова обществото, пред лицето на днешното злодеяние да се замисли и за собствените си грехове: „Нас ни ужасяват такива страшни деяния, но не ни ужасяват много други - нашите собствени – престъпления срещу Божия закон. Всичко започва от човешкото сърце. Всичко започва отвътре, от нашето съзнание, в дълбината на нашата душа. Ако привикнем в малките неща да нарушаваме Божия закон, то може да настъпи момент, когато и в най-страшното ние може да се окажем способни да нарушим този закон. Ето защо грижата за своето духовно състояние, за собствения вътрешен живот – това е основното. Всичко останало е второстепенно. Всичко това, което считаме за първостепенно - нашите ежедневни грижи, грижите за материалното благополучие и даже за своето здраве – всичко то стои на втори план по отношение на грижата за своята собствена душа. И ако, живеейки по Божия закон, ние започнем да устройваме своя вътрешен живот така, както Бог желае, то всички други задачи, които си поставяме пред себе си, по Божия милост ще се решат. Ще се реши най-главната житейска задача, която стои пред всеки човек – да има щастие, радост в сърцето, истинско благополучие, което не свършва с края на нашия земен живот, но преминава във вечността. Нека днешните слова на Спасителя за умножаването на беззаконието, за изчезването на любовта, завинаги да се съхранят в нашата памет, особено тогава, когато ние пожелаем да извършим нещо такова, което представлява беззаконие пред Божиите очи”.

„В отговор на такъв род злодеяния нашето общество трябва да стане солидарно — подчерта светейшият патриарх. – Ако съчувстваме на болката на другия човек, ако съпреживяваме страданието на другите, то и нашите страдания ще бъдат съпреживявани. И тогава ще бъдем едно голямо силно семейство, способно, в това число, да се справи и с всички тези кошмари, които стоварва върху нас злата човешка воля”.

Накрая първойерархът на РПЦ призова участниците в богослужението да се помолят за всички невинно загинали в първопрестолния град, „за да приеме Господ душите им в Своите небесни обители, да успокои техните роднини и близки, тези, които днес са осиротели, лишили са се от мъж или жена, от брат, сестра или деца”, за всички, които днес страдат, а също и за тези, които се трудят, за да облекчат страданията на хората – за лекарите и за разследващите това престъпление. След това Негово Светейшество патриарх Кирил отслужи заупокойна молитва за всички жертви на терористичните актове.

Информация и снимки: Патриархия.ру

 

 

Снимки

Патриаршеска литургия в Покровския женски манастирПатриаршеска литургия в Покровския женски манастирПатриаршеска литургия в Покровския женски манастирПатриаршеска литургия в Покровския женски манастирПатриаршеска литургия в Покровския женски манастирПатриаршеска литургия в Покровския женски манастирПатриаршеска литургия в Покровския женски манастирПатриаршеска литургия в Покровския женски манастирПатриаршеска литургия в Покровския женски манастирПатриаршеска литургия в Покровския женски манастирПатриаршеска литургия в Покровския женски манастирПатриаршеска литургия в Покровския женски манастир
« предишна новинаследваща новина »