ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Литийно шествие в Бачковския манастир

02 май 2016 10:02, Бачковска света обител
Литийно шествие в Бачковския манастир

Потегли традиционното годишно шествие с Чудотворната икона на Бачковския манастир. То се провежда вече повече от 400 години в памет на нейното намиране в местността Клувията. Иконата, както винаги, е съпровождана от вдъхновено множество вярващи, желаещи да се докоснат до чудотворната й сила и благодат. Сред тях има хора, които са дали обет всяка година, докато имат сили да я съпровождат. Такива са например братя Европейски, които идват от Испания, за да носят празничните хоругви.

През целия път до Клувията, литията се съпровожда от игумена на манастира, братството и църковен хор, огласящ планината с песнопенията си. На мястото на намирането й, сега почитано като свято, се извършва св. Литургия. Поклонниците преминават през пещерата на намирането, вече достъпна по издълбаните в скалите стълби. Мнозина се измиват в аязмото с вода, стичаща се от извора в подножието на пещерата.

На всички взели участие в празника се раздава корбан за здраве и благополучие.

Текст и снимки: Стамен Пепелишев

 

 

Снимки

Литийно шествие в Бачковския манастирЛитийно шествие в Бачковския манастирЛитийно шествие в Бачковския манастирЛитийно шествие в Бачковския манастирЛитийно шествие в Бачковския манастирЛитийно шествие в Бачковския манастирЛитийно шествие в Бачковския манастирЛитийно шествие в Бачковския манастир
« предишна новинаследваща новина »