ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Богослужение за Второ Възкресение Христово в Пловдив

02 май 2016 19:56, Пловдивска митрополия
Богослужение за Второ Възкресение Христово в Пловдив

В преизпълнения с богомолен народ и пасхално украсен митрополитски храм „Св. вмчца Марина” в град Пловдив Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай бе посрещнат от градското духовенство.

Архиереят възглави пасхалната вечерня на Второ Възкресение.

В съслужение с владиката бе викарният Знеполски епископ Арсений.

След изпяването на великия прокимен:”Кой Бог е Велик...” започна четенето на възкресното свето Евангелие на различни езици. То прозвуча на български, гръцки, английски, църковнославянски, латински, румънски и немски език.

След прочитането от духовниците на светото Евангелие Негово Високопреосвещенство митрополит Николай прочете Патриаршеско и синодално пасхално послание към освещения клир и христолюбивото паство: ”„Защо търсите Живия между мъртвите? Няма Го тука, но възкръсна” (Лука. 24:5-6)

Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

След като и през тази година изминахме заедно дългото и спасително пътуване на Великия пост, след като заедно с Господа отново преживяхме Неговите страдания и кръстна смърт, в утрото на Третия ден всички ние, следвайки жените-мироносици, отново заедно бързаме към празния гроб, за да възвестим на света нечуваната и с нищо несравнима вест: „Христос воскресе!”

Възкръсна Христос, и врагът на нашето спасение бе посрамен! Възкръсна Христос, и властта на смъртта беше унищожена! Възкръсна Христос, и вече няма смърт, а живот се възцари! С тези и още много извиращи от дълбините на нашите сърца думи и днес отново славим и възпяваме Жизнодавца Христа, Когото гробът не можа да удържи; Победителя на смъртта, Когото адът не можа да надвие, а стенещ в безсилието и яростта си, викаше: „Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта потъпка, и на тези, които са в гробовете, живот дарува”.

На богослужението присъстваха: областният управител на Област Пловдив Здравко Димитров, ктиторът на Пловдивска митрополия Иван Михайлов, бригаден генерал Явор Матеев - командир на 68-ма бригада „Специални сили”, проф. д-р Запрян Козлуджов - ректор на ПУ ”Св.Паисий Хилендарски”, общественици и боголюбиви миряни.

Пловдивският митрополит се обърна към христолюбивите люде с пасхалния поздрав ”Христос Воскресе!” и раздаде на всички по едно червено пасхално яйце.

В двора на митрополитския храм „Св. вмчца Марина” по традиция деца, изучаващи вероучение от ЦДГ ”Бисер” в село Труд, изнесоха празнична програма, с която поздравиха миряни и духовници.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/snimki/category/1098-01052016g-vazkresenie-hristovo-pasha-mitropolitski-hram-svvmchtza-marina.html

 

 

Снимки

Богослужение за Второ Възкресение Христово в ПловдивБогослужение за Второ Възкресение Христово в ПловдивБогослужение за Второ Възкресение Христово в ПловдивБогослужение за Второ Възкресение Христово в ПловдивПразнична програма за Второ Възкресение Христово в ПловдивПразнична програма за Второ Възкресение Христово в ПловдивПразнична програма за Второ Възкресение Христово в ПловдивПразнична програма за Второ Възкресение Христово в Пловдив
« предишна новинаследваща новина »