ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Опело на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон

03 май 2016 13:54, Софийска митрополия
Опело на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон

На третия ден от светлия празник Възкресение Христово- 3 май, в старинния столичен храм „Св. София“ бе отслужено опелото на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон. Духовникът се упокои на 16 април т. г. в старческия дом за клирици в гр. Финикс, Аризона, САЩ.

Лично Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит предстоя мертвеното последование, което се извърши след отслужването на св. Литургия в столичния храм от Браницки еп. Григорий.

Заедно с първойерарха на БПЦ в последованието взеха участие: Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Браницкият епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Дионисий, председател на ЦН н патриаршеската катедрала "Св. Ал. Невски", архимандрит Герасим, гл. секретар на Св. Синод, архим. Филип - представител на Руската православна църква, свещеници от Западно- и Средноевропейска епархия, софийски духовници и дякони.

Сред десетките миряни в храма бяха роднини и духовни чеда на архиерея, събрали се от различни краища на света / САЩ, Германия, Унгария и др./.

Заупокойното последование, което тези дни на Светлата седмица е изпълнено с пасхални песнопения, внасяше повече упование и надежда за добър отговор пред Началника на живота, както отбеляза в словото си и патриархът.

В него той каза още:

"Той си отиде от този свят в дните на светата Четиридесетница, в навечерието на най-светлия християнски празник Възкресение Христово – събитие което е нашата надежда и залог за вечен в Христа Бога живот. Митрополит Симеон свърши дълголетния си път на земята и премина през дверите на смъртта, за да се престави пред Началника на живота – Господа, както онези за които е казано: „Блажени са мъртвите, които умират в Господа отсега… нека починат от трудовете си: делата им вървят заедно с тях.” (Откр. 14:13).След като се потруди усърдно на духовната нива и направи много за устройването на Западно- и Средноевропейската епархия, която приютява като любяща майка в своите обятия многобройните чеда на Българската православна църква живеещи извън пределите й по европейския континент той се спомина на преклонната 90 годишна възраст. Предаде на Господа душата си далеч от родния край, далеч от пределите на така обичаната от него България. С неговата кончина Българската православна църква се разделя с един дългогодишен опитен и ревностен йерарх, който избра за свой Път - Христа, защото „Както в Адама всички умират, тъй и в Христа всички ще оживеят“. (1 Кор.15: 22,23)".

Погребението на покойния архиерей съобразно волята му, изразена писмено приживе, ще се състои на 4 май, Светла сряда от 11, 00 ч. в монашеското гробище на Рилския манастир.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Опело на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит СимеонОпело на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит СимеонОпело на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит СимеонОпело на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит СимеонОпело на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит СимеонОпело на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит СимеонОпело на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит СимеонОпело на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит СимеонОпело на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит СимеонОпело на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит СимеонОпело на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит СимеонОпело на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит СимеонОпело на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит СимеонОпело на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит СимеонОпело на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит СимеонОпело на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит СимеонОпело на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит СимеонОпело на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит СимеонОпело на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит СимеонОпело на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит СимеонОпело на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит СимеонОпело на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит СимеонОпело на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит СимеонОпело на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит СимеонОпело на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит СимеонОпело на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит СимеонОпело на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит СимеонОпело на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит СимеонОпело на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит СимеонОпело на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон
« предишна новинаследваща новина »