ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Страстна седмица

29 март 2010 21:16, Българска Патриаршия
Иисус Христос на Голгота. Стенопис от 1546 г. от Теофан Критски в Манастира Ставроникита

Страстна седмица (от славянската дума „страст” – страдание) се нарича последната седмица преди Възкресение Христово. Тя е наречена така, защото е посветена на възпоменанията за последните дни от земния живот на Спасителя: на Неговите страдания, кръстна смърт и погребение.

Всички служби през Страстната седмица се отличават с дълбинни благочестиви преживявания, на духовни съзерцания, отличават се с особена умилителност и продължителност. В богослуженията през Страстната седмица живо и постепенно се възпроизвежда историята на страданията на Спасителя, както и на Неговите последни Божествени наставления.

Цялото съдържание на богослужебните последования е насочено към това, с четения и песнопения да ни приближат към Христос, да ни направят способни духовно да съзерцаваме тайнството на изкуплението, за чието възпоменание се готвим.

Традиционно страстната седмица за мнозина християни е повод особено да се замислят за своите грехове, за подвига, извършен от Спасителя, за жертвата, която Той е принесъл за всички нас. Последните дни на Великия пост е време да изпитаме себе си, да се замислим какво сме се научили от Иисус Христос, до колко сме се приближили към Него и на какво още трябва да се учим, за да отобразим в себе си Христос.

Текст: Александра Карамихалева

 

 

« предишна новинаследваща новина »