ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Първи самостоятелен концерт на църковния хор към БПЦО „Св. св. Кирил и Методий” – Хамбург

04 май 2016 09:55, Митрополия на Западна и Средна Европа
Хорът на БПЦО "Св. св. Кирил и Методий" - Хамбург, Германия

По случай най-светлия християнски празник Възкресение Христово, църковният хор към БПЦО „Св. св. Кирил и Методий” в Хамбург изнесе първия си самостоятелен концерт под диригентството на хоровия ръководител Раду Габриел Пустиу.

Почти сто души се събраха в католическия храм „Св. Бонифациус”, предложил на православната ни община в Хамбург своето гостоприемство, и се насладиха на православните песнопения във византийска църковно-певческа традиция. Хористите изпълниха псалми и тропари, посветени на страданията и смъртта на Христос, на най-тежкия за всички християни ден - Разпети петък, химни, възхваляващи и прославящи Възкресението на нашия Господ, както и песнопения от светата божествена Литургия. Храма огласиха и две солови изпълнения на художествения ръководител Раду Габриел Пустиу, пропити с голям професионализъм и същевременно с неимоверно преклонение към Бога. На немските гости тържественият концерт даде възможността да се докоснат до красотата на Православието, а на присъстващите български миряни да се подготвят душевно за Страстната седмица и за посрещането на Христовото Възкресение.

~~~~~~

Ревностната вяра на няколко миряни от енорията и стремежът им да участват по-активно в църковния и богослужебен живот водят до създаването на църковния хор в Хамбург през 2013 г. Оттогава певците огласят усърдно всяко богослужение в храма.

Хоровият ръководител Раду Габриел Пустиу е родом от Румъния, където завършва богословие, а по-късно в Хамбург изучава пеене и музикална педагогика. Той самият се занимава по примера на родителите си с църковно пеене от петгодишна възраст и води енорийския хор в северногерманския град от самото му основаване. Църковното пеене за него е начин да споделя вярата си, както и да подкрепя околните в нейното търсене и утвърждаване. Под неговото ръководство хористите изучават основите на източно-православните песнопения, предимно във византийската традиция. Пред руската многогласна църковна музика младият диригент предпочита едногласните византийски песнопения, защото те са съчинени от православни химнографи и светии, а вокалното им изпълнение е израз на смирение пред Бога.

Протойерей Щефан Грос от енорията в Кьолн, който наскоро служи в Хамбург и познава общината от самото й създаване, сподели: „По-рано тук нямаше кой да каже „Амин” по време на богослужение, а сега съществува църковен хор, който създава типична православна молитвена атмосфера”.

--------------

Още снимки от концерта: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1343286759018486.1073741866.222951744385332&type=3

Текст: Велина Вебер

 

 

« предишна новинаследваща новина »