ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Светейшество патриарх Неофит отслужи празничния водосвет за Гергьовден

05 май 2016 01:43, Българска Патриаршия
Негово Светейшество патриарх Неофит отслужи празничния водосвет за Гергьовден

Днес, Гергьовден, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи тържествен водосвет за освещаване на бойните знамена и знамената-светини пред паметника на Незнайния воин в столицата.

Заедно с Негово Светейшество съслужиха Браницкият епископ Григорий, архим. Герасим, главен секретар на Св. Синод, ставр. свещеноик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска св. митрополия, прот. Йоан Карамихалев и протодякон Иван Петков.

"Както и на много други места по света, така и у нас светият великомъченик Георги се почита като покровител на славното и непобедимо българско войнство. С неговото име на уста и с името Христово в сърцето българският воин е печелил немалко славни битки, прославяйки така не само себе си, но и светеца Победоносец и най-вече Този, на когото се уповаваше – Господа на славата, крепкия и силния на война Господ” (Пс. 23:8)", каза в словото си Негово Светейшество. Той напомни също и за живота на чествания днес св. вмчк Георги Победоносец, "който посрами идолите, а на всички свидетели на неговия пречуден подвиг даде сили и посочи истинския път на следването на Христа – пътя на вярата и надеждата, на любовта и саможертвата".

В края на водосвета Негово Светейшество се обърна с пасхалния поздрав: "Христос Воскресе", а войниците и държавниците на площада отвърнаха в един глас "Воистину Воскресе". На площада присъстваха президентът и върховен главнокомандващ г-н Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на отбраната Николай Ненчев и др.

"С името на св. Георги на уста и с името Христово в сърцето, българският воин е печелил немалко славни битки, прославяйки така не само себе си, но и светеца Победоносец и най-вече Този, на Когото се уповаваше – Господа на славата, крепкия и силния на война Господ", заяви Патриарх Неофит.

След водосвета Негово Преосвещенство Браникият епископ Григорий поръси бойните знамена и знамената-светини, а Негово Светейшество още веднъж поздрави всички събрали се с пасхалния поздрав: "Христос Воскресе".

Накрая Негово Светейшество заедно с президента и с държавните лица поднесоха цветя пред паметника на Незнайния воин, в памет на всички загинали по бойните полета войни.

Цялото слово на Негово Светейшество може да видите тук - http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=203043

Снимки: Таня Вълчанова
Видео: БГНЕС

 

 

Снимки

Негово Светейшество патриарх Неофит отслужи празничния водосвет за ГергьовденНегово Светейшество патриарх Неофит отслужи празничния водосвет за ГергьовденНегово Светейшество патриарх Неофит отслужи празничния водосвет за ГергьовденНегово Светейшество патриарх Неофит отслужи празничния водосвет за ГергьовденНегово Светейшество патриарх Неофит отслужи празничния водосвет за ГергьовденНегово Светейшество патриарх Неофит отслужи празничния водосвет за ГергьовденНегово Светейшество патриарх Неофит отслужи празничния водосвет за ГергьовденНегово Светейшество патриарх Неофит отслужи празничния водосвет за ГергьовденНегово Светейшество патриарх Неофит отслужи празничния водосвет за ГергьовденНегово Светейшество патриарх Неофит отслужи празничния водосвет за Гергьовден
« предишна новинаследваща новина »