ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Погребение на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон

05 май 2016 01:44, Българска Патриаршия
Погребение на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон

Вчера, 4.05.2016, в манастирското гробище на Рилската св. обител бе погребан Негово Високопреосвещенство бившият Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон, който се упокои на 16 април т. г. в гр. Финикс, Аризона, САЩ. Заупокойната св. Литургия възглави наследникът на Западно- и Средноевропейската катедра Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний в съслужение с манастирското братство, част от което бе блаженопочившият митрополит, и свещеници от Западно- и Средноевропейската ни епархия.

Митрополит Антоний оглави също и погребението, като в съслужение с него бяха Адрианополският епископ Евлогий, игумен на Рилската св. обител, Главиницкият епископ Йоан, архим. Герасим, главен секретар на Св. Синод, както и монаси от манастира. На гроба на митрополит Симеон бе извършен и трисагий.

В своето слово след погребението на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний припомни живота и делата на блаженопочившия митрополит и още веднъж каза: "Бог да прости"!

По решение на Епархийския съвет на митрополията ни за Западна и Средна Европа и с благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний на 25 май, денят, в който се навършват 40 дни от кончината на митрополит Симеон, в храмовете на българските църковни общини в Западна Европа ще бъдат отслужени панихиди за приснопаметния митрополит.

На 3 май Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит предстоя опелото на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон в старинния столичен храм „Св. София“.

Повече за опелото може да прочетете тук - http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=202861

Словото на Негово Светейшество, произнесено след опелото може да видите тук - http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=202797

 

 

Снимки

Погребение на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит СимеонПогребение на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит СимеонПогребение на бившия Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон
« предишна новинаследваща новина »