ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейски богослужения за Гергьовден в Пловдивска епархия

09 май 2016 23:30, Пловдивска митрополия
Архиерейски богослужения за Гергьовден в Пловдивска епархия

На Светли четвъртък - 5 май, в навечерието на Гергьовден, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, отслужи Празнична вечерня с петохлебие в храм „Св.вмчк Георги Победоносец” в град Пловдив.

С владиката съслужиха: свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, председателят на храм „Св. вмчк Георги Победоносец” свещеноиконом Тодор Цойков и свещеници от града.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

В края на богослужението викарният епископ Арсений преподаде архипастирския благослов на епархийския архиерей митрополит Николай.

На 6 май - Светли петък, Православната ни Църква чества деня на светия великомъченик Георги Победоносец.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, възглави светата Божествена Литургия в манастир „Св.вмчк Георги Победоносец” край село Белащица.

С архиерея съслужиха: ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов - протосингел при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия и ефимериите на манастира.

Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св.ап.Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев.

На богослужението присъстваха множество миряни, които бяха дошли в дворите на манастира „Св.вмчк Георги Победоносец”, за да изразят почитта си към светеца, станал пример за храброст и преданост към Христа.

В двора на манастира Негово Преосвещенство Знеполският епископ Арсений извърши водосвет.

Като преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай, в словото си към богомолния народ викарният епископ се обърна с думите: ”Празнувайки в тези светли и празнични дни Възкресението от мъртвите на Спасителя на света, отправям към всички вас жизнеутвърждаващия, изпълнен с вътрешна сила, с необорима правда, радостен възглас: Христос Воскресе! Светозарната Пасхална нощ показа на човечеството пълнотата на Божествената любов. Пълнота, при която Предвечният Син на Бог Отец прие на себе си човешко естество, изцери го от болестите на греха и, слизайки в адските дълбини, разруши оковите на смъртта, дарувайки ни безценна възможност, възможност за единство, за съединение със своя Създател и Промислител. Приобщавайки се към тая покриваща всичко любов на Господа, ние придобиваме непобедимо оръжие, оръжие срещу светоуправниците на тъмнината от тоя век, оръжие срещу поднебесните врагове - духовете на злобата. Ние се преборваме със страха. Страха, който възприемаме поради ограничеността на нашата човешка природа. Ние придобиваме смелост и без боязън се изправяме лице в лице с всички предизвикателства на времето. Защото любовта прогонва страха. „Съвършената любов пропъжда страха” – казва св. Йоан Богослов. И не случайно Светото Евангелие в тези светли Пасхални дни през Светлата седмица ни напомня думите на Господа, които Той казал за ободряване, за вдъхновение на своите последователи, а именно думите: ”Не бойте се!”. В тези дни и през целия живот на нашето съществуване Бог може да бъде с нас и никакъв страх, никаква боязън – нищо не може да ни навреди и да попречи на нас и на нашето спасение”.

Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1099-05052016g-svetli-chetvartak-arhiereiska-vechernya-s-petohlebie-hram-sv-georgi-gr-plovdiv.html

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1100-06052016g-svetli-petak-zhivopriemni-iztochnik-sv-vmchk-georgi-pobedonosetz-gergyoovden-arhiereiska-sveta-liturgiya-manastir-sv-georgi-s-belashtitza.html

 

 

Снимки

Архиерейски богослужения за Гергьовден в Пловдивска епархияАрхиерейски богослужения за Гергьовден в Пловдивска епархияАрхиерейски богослужения за Гергьовден в Пловдивска епархияАрхиерейски богослужения за Гергьовден в Пловдивска епархияАрхиерейски богослужения за Гергьовден в Пловдивска епархияАрхиерейски богослужения за Гергьовден в Пловдивска епархияАрхиерейски богослужения за Гергьовден в Пловдивска епархияАрхиерейски богослужения за Гергьовден в Пловдивска епархияАрхиерейски богослужения за Гергьовден в Пловдивска епархияАрхиерейски богослужения за Гергьовден в Пловдивска епархияАрхиерейски богослужения за Гергьовден в Пловдивска епархияАрхиерейски богослужения за Гергьовден в Пловдивска епархияАрхиерейски богослужения за Гергьовден в Пловдивска епархия
« предишна новинаследваща новина »