ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Панихида в град Перущица по повод 140 г. от Априлското въстание

10 май 2016 16:48, Пловдивска митрополия
 Панихида в град Перущица по повод 140г. от Арпилското въстание

На 9 май Перущица отбеляза 140 г. от избухването на Априлското въстание.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, Знеполският епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, отслужи заупокойна панихида в историческата църква „Св.Архангел Михаил”.

С архиерея съслужиха:свещеноиконом Виктор Христев - епархийски духовен надзорник, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник при Пловдивска митрополия, митрополитският протодякон Илиян Александров.

На възпоменателното тържество присъстваха:Георги Пилев – заместник- областен управител

на Област Пловдив, кметът на Община Перущица Ради Минчев, представители на държавността и родолюбиви жители на град Перущица.

В словото си Знеполският епископ Арсений се обърна към богомолния народ, който беше дошъл да почете паметта на своите предци с думите:

„И днес мъртвите мълчат. Безчислената им армия не се надига от гробовете, но и каквато и да е съдбата им там - отвъд този свят, те живеят в нашата памет, те остават в нашата история, техните души ясно говорят за едно:за Родината, за защитата на държавата, за честта и достойнството на страната, за красотата на подвига и за позора на предателството. В дълбините на народния дух те глухо роптаят срещу умишлените и неумишлени предателства, срещу безсмисления и безсъвестен пир на тяхното гробище, срещу неправдите, извършени в земята им,жертвено обагрена с тяхната кръв.Мъртвите мълчат,но наш дълг е внимателно да се вслушваме в тайнствения и величествен, ту благодатен,ту страховит смисъл на тяхното мълчание. Да чувстваш своята духовна мощ, да обединяваш всичките си сили, да подчиниш личните си интереси, да преодоляваш своите немощи и в същото време да изградиш светъл идеал, да се ръководиш от възвишени идеи, да страдаш за вяра и род- ето светлия образ на всички наши достойни предци, загинали за нашата Родина, ето непреходната им слава, ето неувяхващия венец, ето тяхното безсмъртие.

И ние днешните българи сме наследници на славни деди,носим имената им, покланяме се на един български дух и една саможертва и мъжество.Нека пазим и помним миналото и да обичаме и щадим новото, което изгря тържествено, могъщо и славно, защото днешна България изисква от всички нас по думите на поета:”Мир,любов на всички братя и добро на цял народ!”Българската Православна Църква, вярна на своите принципи и свещени канони, винаги се моли и на всяка богослужба всички поменава, които са отдали живота си за вярата и Освобождението на нашето Отечество.

Бог да ги прости!Вечна и блажена да бъде паметта им!Амин!”.

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1105-09052016g-panihida-po-povod-140-godini-ot-aprilskoto-vastanie-hram-q-sv-arhangel-mihailq-gr-perushtitza.html

 

 

Снимки

 Панихида в град Перущица по повод 140г. от Арпилското въстание Панихида в град Перущица по повод 140г. от Арпилското въстание Панихида в град Перущица по повод 140г. от Арпилското въстание Панихида в град Перущица по повод 140г. от Арпилското въстание Панихида в град Перущица по повод 140г. от Арпилското въстание Панихида в град Перущица по повод 140г. от Арпилското въстание Панихида в град Перущица по повод 140г. от Арпилското въстание
« предишна новинаследваща новина »