ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ХРАМОВИЯТ ПРАЗНИК НА СТОЛИЧНИЯ ХРАМ "СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ"

11 май 2016 13:52, Софийска митрополия
Чудотворната икона на св. Братя Кирил и Методий в празнуващия храм

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК - 11 МАЙ - Св. св. Кирил и Методий!

Празникът на двете светила, двамата братя, двете единици, сбрани в общото дело на благовестието и просвещението!

Храмов празник на столичния храм "Св. св. Кирил и Методий" (ул. "Г. Вашингтон" 47) - едно от най-развитите духовни средища на БПЦ днес, в което свещенослужението, просвещението и културата вървят ръка за ръка - за слава Божия и спасение на хората.

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит храмовият празник бе отпочнат на 10 май 2016 г. с празнична вечерня, възглавена от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий - Софийски викарий. Св. Литургия на 11 май 2016 г. бе предстоявана от Негово Високоблагоговейнство ставр. ик. Ангел Ангелов - протосингел на Софийска св. митрополия. В празничните богослужби се включиха столични предстоятели и храмовото духовенство в лицето на председателя на храма ик. Александър В. Георгиев, свещ. Стилиян Табаков и свещ. Методи Корчев, носещ името на славянобългарския просветител св. Методий. Специални гости на храмовия празник бяха архим. Филип Василцев - предстоятел на Руското патриаршеско подворие в София, и ставр. ик. Нелуц Опря - представител на Румънския патриарх у нас.

В отслужването на тържествените богослужения им съслужиха софийският митрополитски протодякон Иван Петков и дякон Йосиф.

Пред многобройния народ, изпълнил храма на вечернята, епископ Григорий подчерта, че ако не бяха светите братя Кирил и Методий, нямаше да ги има буквите, нямаше да ги има българските книги, нямаше да я има по нашите земи спасителната православна вяра, а вероятно нямаше да я има и България. Еп. Григорий поздрави председателя на храма о. Александър, храмовото духовенство, преподавателите, учащите при храма, цялата енория с празника.

В отговор ик. Александър Георгиев благодари на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит, че е напътил стъпките на владика Григорий към храм "Св. св. Кирил и Методий" и каза, че тук се просвещаваме и освещаваме под всегдашната закрила на св. Братя, винаги се молим за здравето и преуспяването на първосветителя на родната ни Църква и се подвизаваме с надеждата да спасим нашите души.

Днес, 11 май, в края на св. Литургия ставр. ик. Ангел Ангелов възхвали равноапостолното дело на св. наши просветители Кирил и Методий и посочи същинското значение на тяхното дело - да ни възвестят на възвишения, нов, създаден от тях свещен език, за Христовото Възкресение и за това, което ни очаква, ако сме Христови - блаженото спасение и Божията вечност! О. Ангел преподаде патриаршеското благословение на всички присъстващи с пожеланието винаги да отбелязваме и тачим този празник на православния дух, на силния в Господа дух на св. Братя, който промени живота на всички славяни и ни срещна с Възкръсналия Спасител, с победата и радостта, която блика от Неговата смърт, въздигната в живот!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

~~~~~~~~~~~~~~~

Новина за Великденското и св.Кирилиметодиевото тържество на храм "Св. св. Кирил и Методий", проведено на 8 май, можете да видите в:

http://symvol.org/simvolnavqrata/index.php/cyrkoven-afish/item/6-velikdensko-tyrjestvo-2016

Текст и снимки: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

О. Методий, о. Александър (в средата) и о. Стилиян (вдясно)Браницки еп. ГригорийПротодякон Иван ПетковПетохлебие на 10 май в храм "Св. св. Кирил и Методий"Именникът о. Методий и о. Любомир - преподавател в храмовата Школа по източноцърковно пеенеИконостасната икона на св. БратяБраницки еп. Григорий и ик. Александър Георгиев - председател на храмаЕп. Григорий освещава ПетохлебиетоИк. Александър Георгиев с букет за владика ГригорийБраницки еп. ГригорийО. Стилиян раздава от ПетохлебиетоИменникът о. Методий с дъщеря си МарияИзложба за Възкресение и за храмовия празник в Енорийската залаДякон Йосиф на св. Литургия на 11 майДуховното войнство по време на Малкия входЧете се от св. ЕвангелиеСтавр. ик. Ангел АнгеловВелик входВелик входВелик входВелик входСв. ПричастиеПразничната проповед на о. АнгелС вяра и молитва към Бога и равноапостолните св. Кирил и св. МетодийСловото на о. Ангел за св. БратяСв. Братя - просветители на нашия народЦветя за празника на св. БратяХрам "Св. св. Кирил и Методий" - София
« предишна новинаследваща новина »