ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Слово на Българския патриарх Неофит, прочетено след празничното богослужение в БПЦО в Будапеща, Унгария

12 май 2016 19:45, Българска Патриаршия
Негово Светейшество патриарх Неофит в храм "Св. Св. Кирил и Методий", Будапеща

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Обични в Господа чеда на светата Българска православна църква,

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Продължаваме да живеем в радостта от Христовото Възкресение и славим паметта на светите братя Кирил и Методий – славянските първоучители и съпокровители на Европа. Всесърдечно приветстваме всички вас – верните чеда на родната ни Православна църква, които се подвизавате в отеческата вяра и в християнския подвиг в пределите на братска Унгария, като ви честитим от Бога благословената стогодишнина от основаването на първата Православна българска църковна община в Будапеща.

Щастливи сме, че имаме възможността да споделим тази ваша радост и да засвидетелстваме неизменната обич и майчинска грижа, които светата ни Църква има към всички нейни чеда. Макар да ни делят стотици километри, вие сте винаги в нашите сърца и молитви към Всевишния. Нашата архипастирска обич към вас извира от дълбините на сърцето, за да ви обгърне бащински така, както и Божията любов обгръща всички, които Му се уповаваме. Високо ценим вашата привързаност към Родината и към родната ни света Православна църква и молим Бога нашите здрави връзки никога да не отслабват и да бъдат свидетелство за единството на православния ни народ. Високо ценим и гостоприемството, което унгарският народ винаги е оказвал на своите братя българи в години на изпитания, продължавайки и до днес да се отнася към вас с топлина и добросърдечие, в изява на истинска християнска любов и съпричастност.

Братя и сестри,

Живеем във времена на духовна криза и на всекидневни изпитания пред нашата християнска съвест. Времена, когато вярата в Бога и животът в изпълнение на Неговите заповеди са подложени на поругаване, осмиване и преследване. В същото време нашият общ дом – Европа – е изправен пред предизвикателствата на невиждана в историята емигрантска вълна, която застрашава да подкопае мира и благоденствието на целия континент. В условия като тези вашият живот и мирен труд тук може и трябва да бъдат пример за подражание, вдъхновяващ към постигане на единство и разбирателство, към уважение и зачитане на другия и към пазене на християнските ценности, с които през вековете е бил изграждан животът на европейските народи.

Призоваваме Ви да бъдете ревностни подражатели на заветите на своите предци и верни ученици и следовници Христови. Пазете отеческата православна вяра и благочестивите традиции на нашия христолюбив народ! Винаги помнете в сърцата си Христовата повеля: „Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец” (Мат. 5:16). Защото „… никой, като запали светило, не го захлупва със съд, нито го туря под одър, а го туря на светилник, за да виждат светлината ония, които влизат” (Лука 8:16). Такава е и вашата мисия – да бъдете носители на светлината и проводници на Божия мир и на Неговата неоскъдяваща любов.

Всесърдечно ви поздравяваме с днешния светъл празник и с паметния ви юбилей. Желаем на всички ви бодрост на духа, крепко здраве и всяко добро от Господа!

Специално приветстваме и вашия епархийски архиерей – Високопреосвещения митрополит Антоний, който с много любов и пастирска грижа направлява живота в Западно и Средноевропейската епархия на Православната ни църква.

Божият мир и Неговата любов, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

За много и благословени години!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Цялата новина от тържествата на БПЦО в Будапеща може да прочетете тук - http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=203721

 

 

« предишна новинаследваща новина »