ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник и стогодишен юбилей на БПЦО в Будапеща, Унгария

12 май 2016 19:46, Българска Патриаршия
Храмов празник и стогодишен юбилей на БПЦО в Будапеща, Унгария

По повод навършването на стогодишнината на Българската православна църковна община "Св. Св. Кирил и Методий" и празника на едноименния храм в Будапеща, Унгария, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит бе специален гост на тържествата.

На 10 май, в навечерието на празника на св. Братя, Негово Светейшество бе тържествено посрещнат в храма на БПЦО, където вечерното празнично богослужение бе възглавено от Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний.

На самия празник божествената св. Литургия бе предстоявана от височайшия гост в съслужение с Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, Техни Преосвещенства: Подолския епископ Тихон от РПЦ-МП, Австрийско-Швейцарския епископ Андрей от СПЦ, епископ Силуан, отговарящ за Унгария от Румънската православна църква, архим. Герасим, главен секретар на Св. Синод, архим. Атанасий (Султанов), председател на БПЦО в Атина, Гърция, свещеници от епархията в Западна и Средна Европа и храмовото духовенство.

След св. Литургия Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний се обърна с благодарствено слово към Негово Светейшество, в което благодари на патриарха за оказаната чест да оглави празничното богослужение по повод двойния празник на Българската църковна община в Будапеща - юбилеен и храмов празник.

Патриарх Неофит също се обърна със слово към духовенството и събралото се множество християни, в което каза: "Щастливи сме, че имаме възможността да споделим тази ваша радост и да засвидетелстваме неизменната обич и майчинска грижа, които светата ни Църква има към всички нейни чеда". Негово Светейшество каза още, че макар да ни делят стотици километри всички наши сънародници в Будапеща са винаги в "нашите сърца и молитви към Всевишния".

"Високо ценим вашата привързаност към Родината и към родната ни света Православна църква и молим Бога нашите здрави връзки никога да не отслабват и да бъдат свидетелство за единството на православния ни народ. Високо ценим и гостоприемството, което унгарският народ винаги е оказвал на своите братя българи в години на изпитания, продължавайки и до днес да се отнася към вас с топлина и добросърдечие, в изява на истинска християнска любов и съпричастност", каза още в словото си Светейшият патриарх.

След края на св. Литургия патриарх Неофит награди с орден "Св. Св. Кирил и Методий" I степен председателя на Дружеството на българите в Унгария Димитър Танев, а с II степен награди председателя на Българското републиканско самоуправление в Унгария д-р Данчо Мусев.

Негово Светейшество отличи и с Патриаршеска грамота църковното настоятелство при БПЦО "Св. Св. Кирил и Методий", а на храма подари икона на светите братя просветители. В празничната радост съучастваха и Българският посланик в Унгария Н. Пр. Бисерка Бенишева и представители на българската държавност.

Българската православна църковна община в Будапеща е създадена в началото на XIX век, тогава Будапеща става един от главните центрове на идващите от България преселници. През 1914 г. започва своята дейност Дружеството на българите в Унгария, а през 1916 г. на ул. „Лоняи” се основава Българската църковната община "Св. Св. Кирил и Методий". През 1930 г. Будапещенската столична община подарява на българската общност поземлен парцел на улица „Вагохид” и скоро започва строежът на църквата „Св. св. Кирил и Методий“, която след година е вече готова. Средствата за строежа са осигурени изцяло от живеещите в Унгария българи, като от техните доброволни дарения са събрани над 70 000 пенгьо. С изграждането си църквата се превръща в духовен и културен център на българите в Унгария. С помощта на унгарската държава е построен и параклис към църквата в Будапеща.

Цялото слово на Негово Светейшество може да прочетете тук - http://bg-patriarshia.bg/news.php?id=203720

Текст: Ангел Карадаков
Снимки: Западно- и Средноевропейска епархия

 

 

Снимки

Храмов празник и стогодишен юбилей на БПЦО в Будапеща, УнгарияХрамов празник и стогодишен юбилей на БПЦО в Будапеща, УнгарияХрамов празник и стогодишен юбилей на БПЦО в Будапеща, УнгарияХрамов празник и стогодишен юбилей на БПЦО в Будапеща, УнгарияХрамов празник и стогодишен юбилей на БПЦО в Будапеща, УнгарияХрамов празник и стогодишен юбилей на БПЦО в Будапеща, УнгарияХрамов празник и стогодишен юбилей на БПЦО в Будапеща, УнгарияХрамов празник и стогодишен юбилей на БПЦО в Будапеща, УнгарияХрамов празник и стогодишен юбилей на БПЦО в Будапеща, УнгарияХрамов празник и стогодишен юбилей на БПЦО в Будапеща, Унгария
« предишна новинаследваща новина »