ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Предстоящи архиерейски богослужения за празника на св. Николай Софийски

13 май 2016 12:22, Софийска митрополия
Храм "Св.Николай Софийски"

На 17 май /вторник/ честваме софийския мъченик св. Николай Софийски.

В навечерието на празника- 16 май /понеделник/ ще бъде отслужена архиерейска вечерня, посветена на светеца. Тя ще бъде предстоявана от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит.

По установена вече традиция, по време на вечерното богослужение ще се извърши литийно шествие до лобнато място на мъченика, като тържествено се пренася и частица от неговите св. мощи.

Начало на вечернята – 18,00 часа.

В празничния 17 май св. Литургия ще бъде възглавена от софийския викарий – еп. Григорий и ще бъде в съслужение със столично духовенство.

Начало на Литургията – 9,00 часа.

+++

Просиялият софийски светец - св. Николай Софийски умира мъченически, убит с камъни на 17 май 1555 година. Тялото му е било пренесено на гробището „Търницата” и изгорено, а пепелта разпиляна, за да не могат християните да запазят мощите му и така да почнат да го почитат. По сведения на житиеписеца му Матей Граматик - едно момче събрало частици от неговите мощи и верните християни тайно ги погребали. По-късно част от тях били поставени в дървен храм и след това пренесени в новоизградения храм, построен в негова чест, а друга частица се е съхранявала в храм „Св. София”. В края на 70-те години св. мощи били откраднати от храм “Св. Николай Софийски” и църковното настоятелство на храм „Св. София”, подарило на построения в чест на мъченика храм пазената частица св. мощи, които се покоят в него и до днес.

Текст и снимка: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Храм "Св.Николай Софийски"Храм "Св.Николай Софийски"Лобното място на св. Николай Софийски
« предишна новинаследваща новина »