ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Тържествен финал на Националния синодален конкурс "Възкресение Христово" - 2016

15 май 2016 15:05, Българска Патриаршия
Тържествен финал на Националния синодален конкурс "Възкресение Христово" - 2016

Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, председател на Културно-просветния отдел при Св. Синод награди днес всички участници спечелили награди в Националния конкурс "Възкресение Христово-2016", организиран от Св. Синод на Българската православна църква-Българска Патриаршия за трета поредна година.

Тържествената церемония се състоя в столичния храм "Св. Св. Кирил и Методий", като преди награждаването митрополит Гавриил възглави празничната св. Литургия по повод Неделята на Св. Мироносици. Заедно с митрополит Гавриил съслужиха архим. Герасим, главен секретар на Св. Синод, председателя на храма ик. Александър В. Георгиев и ставр. свещ. ик. д-р Захарий Дечев.

В края на богослужението митрополит Гавриил се обърна с кратко слово към събралите се десетки деца и родители. Той каза: "Искам да ви разкажа нещо. Имаше един прекрасен руски митрополит, който си отиде преди няколко години. Навремето баща му, след революцията, понеже е бил свещеник е бил взет в концентрационен лагер, та от там е пратил на едно малко листче няколко думи до своя малък син. "Мили синко", написал бащата "бъди добър, обичай Господ, обича майка си и слушай я и й бъди вместо мене подкрепа и закрила".

Митрополит Гавриил каза още, че Св. Синод за трета поредна година прави този конкурс, за да могат децата, които се включват и участват в него да могат да съпреживеят Възкресението Христово.

"Затова и сме направили този конкурс, за да може децата, когато пишат или рисуват нещо свързано с най-великия християнски празник Възкресение Христово, техните мисли да се потопят в молитвата, в съзерцанието на това чудо на чудесата и тогава Господ Сам ще дойде при тях и ще ги осени и ще бъде с тях, а те наистина ще стават по-добри, ще стават по-послушни и по-трудолюбиви и Господ ще ги пази от многото опасности, които сега отвсякъде ги обкръжават".

Той подчерта също, че всички деца независимо дали са били наградени или не, са получили голяма духовна полза от участието си в конкурса. "Защото са съпреживели това, което ще нарисуват или което ще снимат или напишат и това нещо им е донесло много радост и трепет", каза още Ловчанският митополит.

"Действително и аз бих ви пожелал вашите деца да бъдат добри, да обичат Бога, да слушат своите родители и да им бъдат закрила и подкрепа, особено, когато те остареят да имат нужда от тяхната помощ. Честит празник и за много години", завърши думите си митрополит Гавриил.

След неговото слово дойде и дългоочакваният от деца, учители и родители момент на награждаването на победителите и участниците в конкурса. Митрополит Гавриил, подпомаган от архим. Герасим раздаде грамотите на победителите, както и сертификатите на останалите участници в конкурса.

След раздаването на грамотите и наградите започна и втората част от празничния финал, която се състоя в Енорийския център на храм "Св. св. Кирил и Методий". Там бе изнесен кратък рецитал от децата, получили Патриаршески награди в категория ЛИТЕРАТУРА - Проза и Поезия. След това бе открита изложбата с наградените творби в категории ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО и ФОТОГРАФИЯ.

Конкурсът за творчество посветено на Възкресение Христово се провежда за трета поредна година и определено може да се каже, че той е повече от успешен, защото в лицата на децата се забеляза именно онова щастие, което е озарило и честваните днес жени мироносици, които първи чуха вестта на Христовото Възкресение. Щастие, което не само няма да се забрави, а напротив, като зрънце ще покълне и в свое време ще даде достоен плод в полза и на отечеството и на Църквата.

&feature=youtu.be

Текст: Ангел Карадаков
Снимки: Атанас Димитров

 

 

Снимки

Тържествен финал на Националния синодален конкурс "Възкресение Христово" - 2016Тържествен финал на Националния синодален конкурс "Възкресение Христово" - 2016Тържествен финал на Националния синодален конкурс "Възкресение Христово" - 2016Тържествен финал на Националния синодален конкурс "Възкресение Христово" - 2016Тържествен финал на Националния синодален конкурс "Възкресение Христово" - 2016Тържествен финал на Националния синодален конкурс "Възкресение Христово" - 2016Тържествен финал на Националния синодален конкурс "Възкресение Христово" - 2016Тържествен финал на Националния синодален конкурс "Възкресение Христово" - 2016Тържествен финал на Националния синодален конкурс "Възкресение Христово" - 2016Тържествен финал на Националния синодален конкурс "Възкресение Христово" - 2016Тържествен финал на Националния синодален конкурс "Възкресение Христово" - 2016Тържествен финал на Националния синодален конкурс "Възкресение Христово" - 2016Тържествен финал на Националния синодален конкурс "Възкресение Христово" - 2016Тържествен финал на Националния синодален конкурс "Възкресение Христово" - 2016Тържествен финал на Националния синодален конкурс "Възкресение Христово" - 2016Тържествен финал на Националния синодален конкурс "Възкресение Христово" - 2016Тържествен финал на Националния синодален конкурс "Възкресение Христово" - 2016Тържествен финал на Националния синодален конкурс "Възкресение Христово" - 2016Тържествен финал на Националния синодален конкурс "Възкресение Христово" - 2016Тържествен финал на Националния синодален конкурс "Възкресение Христово" - 2016Тържествен финал на Националния синодален конкурс "Възкресение Христово" - 2016Тържествен финал на Националния синодален конкурс "Възкресение Христово" - 2016
« предишна новинаследваща новина »