ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СРЕЩА на Българския патриарх Неофит с проф. протопрезв. Теодор Зисис

17 май 2016 21:23, Българска Патриаршия
СРЕЩА на Българския патриарх  Неофит с проф. протопрезв. Теодор Зисис

На 17 май, Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит прие гръцка делегация водена от проф. протопрезвитер Теодор Зисис, патролог и почетен професор на Аристотелевия Университет – Солун.

Църковната делегация от съседна Гърция бе посрещната от Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит и включва протопрезвитер Матеос Вулканеску, отговарящ за междуправославните връзки в Пирейска св. митрополия - Еладска Архиепископия, архим. Павел Димитриакопулос, Антисектантски отдел на Пирейска св. митрополия, и монах Серафим Зисис - богослов, подвизаващ се в манастира „Пантократор”, Северна Гърция. Делегацията е в България по покана на Ловчанския митрополит Гавриил.

В срещата протопрезвитер Теодор Зисис предаде благопожеланията и поздравленията от името на Пирейския митрополит Серафим. Той каза още, че много се радва за позицията на Българската православна църква по отношение на някои предсъборни решения, които ще се разглеждат на предстоящия Всеправославен събор. „Дойдохме да изразим нашата радост към Вас, защото Българската и Грузинската църква, които напуснаха Световния съвет на църквите, ни карат да се надяваме, че на предстоящия Велик събор в о. Крит няма да подкрепите икуменизма”, каза протопрезвитер Теодор Зисис.

Той напомни различните забележки в някои от предсъборните решения, които ще се разглеждат на предстоящия Всеправославен събор. Патриарх Неофит от своя страна поздрави делегацията, като изпрати и благопожелания на Пирейския митрополит Серафим.

Освен разговор за предстоящия събор, делегатите споделиха с Негово Светейшество мисли и за православната проповед и мисия в света, като протопрезвитер Теодор Зисис изрази своята радост, че отново след 45 г. е в България.

Делегацията от Пирейската митрополия подари на Негово Светейшество Типик от манастира "Св. Сава Освещени". Очаква се утре от 18:00 часа в залата на Софийска св. митрополия да бъде изнесена беседа от протопрезвитер Теодор Зисис на тема: „Православието днес”.

&feature=youtu.be

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков

 

 

Снимки

СРЕЩА на Българския патриарх  Неофит с проф. протопрезв. Теодор ЗисисСРЕЩА на Българския патриарх  Неофит с проф. протопрезв. Теодор ЗисисСРЕЩА на Българския патриарх  Неофит с проф. протопрезв. Теодор ЗисисСРЕЩА на Българския патриарх  Неофит с проф. протопрезв. Теодор ЗисисСРЕЩА на Българския патриарх  Неофит с проф. протопрезв. Теодор ЗисисСРЕЩА на Българския патриарх  Неофит с проф. протопрезв. Теодор Зисис
« предишна новинаследваща новина »