ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична вечерня в град Батак

18 май 2016 23:17, Пловдивска митрополия
Празнична вечерня в град Батак

Страдалците от Априлската епопея - 1876 г. светите Баташки мъченици бяха богослужебно прославени и почетени на лобното им място, града на българската Голгота - многострадалния Батак, в света богослужба, така както повелява свещеният канон на Православната църква.

На 16 и 17 май Българската православна църква отбелязва паметта на светите Баташки мъченици.

По покана на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай архиерейската вечерня с петохлебие възглави Неврокопският митрополит Серафим.

Молитвено съучастие в светата богослужба взеха: Великотърновски митрополит Григорий, Пловдивски митрополит Николай, Велички епископ Сионий - игумен на Троянската света обител „Успение Богородично”, Драговитийски епископ Даниил - викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия, Белоградчишки епископ Поликарп - викарий на Видинския митрополит, Знеполски епископ Арсений - викарий на Пловдивския митрополит.

В навечерието на празника на светите Баташки мъченици Пловдивският митрополит Николай заедно с гостите архиереи от православните църкви и от епархиите на родната Българска православна църква, като пристигнаха в град Батак, се поклониха на светите мощи на Христовите страдалци в старинния храм ”Св.Неделя”.

На богослужението присъстваха кметът на град Батак -Петър Паунов, бригаден генерал Явор Матеев - командир на 68-ма бригада „Специални сили”,генерал Димитър Шивиков,общественици и множество боголюбиви миряни, които отдадоха почит и признателност пред светлата памет на Баташките мъченици. След богослужението бяха поднесени венци и цветя в старинния храм „Св.вмчца Неделя”.

По повод 140 година от Априлската епопея на централния площад „Освобождение” се проведе тържествена заря - проверка.

В словото си Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай се обърна към присъстващите с думите:

„Православният християнин, изповядващ със сърцето си Господ Иисус Христос, който вярва, че Той е истината, е свободен човек. Истината, пълната свобода е само свободата в Иисус Христос. Това е абсолютно и безусловно доказано, чрез подвига на хилядите и хиляди мъченици за православната вяра, в чиито стройни редици, като небесна стража са наредени душите на нашите свети Баташки мъченици. Те са познавали истината и истината ги е направила свободни. В днешните богоборчески времена, в които безверието, безнадеждността и нелюбовта вземат връх, примерът на светите Баташки мъченици е особено важен. Вижте, ние сме се събрали тази вечер, за да ги почетем с всичко, с което Църквата, т.е.общността на православните християни е способна да отдаде почит на пострадалите в името на Христа, да отправим молитва към тях. Впрочем кой ще прочете молитва за безродници, кой ще прочете молитва за безбожници, кой ще спомене тези, които са правили компромиси, които са избрали хляба пред съвестта, които са продавали вяра, народ и Отечество?. Материалните богатства се разпиляват, построеното изчезва, единственото, което остава, е духът. Преди 140 години батачани са изоставили къщите си и са избрали да загинат за истината. Къщите им ги няма, но те са тук. Истината е тук, защото те са се слели с Иисус Христос и са се превърнали в част от истината.”

За повече снимки посетете галерията на Пловдивска митрополия:

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/1108-16052016g-praznichnata-vechernya-s-petohlebie-starinen-hram-sv-nedelya-gr-batak-i-praznichna-zarya-proverka-na-ploshtad-osvobozhdenie.html

 

 

Снимки

Празнична вечерня в град БатакПразнична вечерня в град БатакПразнична вечерня в град БатакПразнична вечерня в град БатакПразнична вечерня в град БатакПразнична вечерня в град БатакПразнична вечерня в град БатакПразнична вечерня в град БатакПразнична вечерня в град БатакПразнична вечерня в град БатакПразнична вечерня в град Батак
« предишна новинаследваща новина »