ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриарх Неофит изпрати Поздравителен адрес по повод 70-годишнината на ОВЦО на РПЦ

19 май 2016 15:24, Отдел "Връзки с обществеността"
 Отделът за външно-църковни отношения при Московската патриаршия

По повод 70 години от създаването на Отдела за външно-църковни отношения при Московската патриаршия, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит изпрати до председателя на Отдела Негово Високопреосвещенство Волоколамски митрополит Иларион Поздравителен адрес в който се казва:

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

По милост Божия и под отеческата грижа на Светейшите патриарси и синодални архиереи на Руската православна църква, вече 70 години Отделът за външни църковни връзки изпълнява своето високоотговорно и плодоносно служение на Божията нива, важна част от което е укрепване на единството на светото Православие в братски взаимоотношения със сестрите поместни православни Църкви. Задача, която е изключително важна днес, когато православните християни по целия свят са изправени пред сериозни предизвикателства за своята вяра и християнски живот.

Важна роля за осъществяването на тези братски взаимоотношения и за грижата за чедата на РПЦ отвъд пределите на каноническата ѝ територия са задграничните представителства, едно от които е и подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в София. Благодарим на Бога, че в юбилейната за Вашия отдел 2016 г. станахме съучастници в едно историческо за Църквата събитие от изключителна важност за единството между нашите две църкви и светото Православие – съвместната канонизация на св. Серафим Софийски Чудотворец. С този акт ние отбелязахме нов връх в традиционно добрите отношения между двете ни Църкви, отношения, които в последните няколко години са на изключително високо ниво.

Скъпи в Господа владико,

В компетенцията на Отдела са не само междуправославните, но и междухристиянските, междурелигиозните и международни отношения на Московската патриаршия. Като поздравявам сърдечно Вас и всичките Ви сътрудници със знаменателната годишнина от основаването на възглавявания от Вас Отдел за външни църковни връзки, желая Ви всещедрата Божия помощ и премъдро водителство в нелекото ви и високоотговорно послушание, та всяко Ваше дело да способства за утвърждаването на православната вяра, нейните догмати, канони и традиция, за спасението на христолюбивите люде.

Бъдете все така достоен следовник на Вашите забележителни предшественици като преуспявате в добрите Ви начинания за слава на Светата Православна Църква Христова!

С любов в Господа,

НЕОФИТ, патриарх Български

 

 

 

Снимки

Отделът за външно-църковни отношения при Московската патриаршия

Файлове

Portable Document Format File
« предишна новинаследваща новина »