ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Църква, община и училище - заедно в православния храм

20 май 2016 10:37, Софийска митрополия
Църква, община и училище заедно в православния храм

На 19 май Браницкият еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит посети енорията на столичния храм „Св. Параскева“. Повод за архиерейското посещение бе обновлението на столичния храм, което е плод на съвместни усилия на църковното настоятелство, Софийска община и образователна институция „Дарби“.

Владиката, заедно с храмовото духовенство во главе с предстоятеля протойерей Йоан Чикалов, отслужи благодарствен молебен за всички дарители и спомоществователи.

На последованието присъстваха кметът на район „Оборище“ - г-н Васил Цолов и зам.-кметът Севделина Иванова, архитект Пламен Мириянов, собственик на фирма "Артекс Инжинеринг" и служители на фирмата, г-жа Бистра Илиева - директор на фондация „Дарби“, общински служители и др.

В края на чинопоследованието еп. Григорий благодари на всички, които са били съпричастни към обновлението на храма и преподаде архипастирския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

С кратък музикален поздрав към присъстващите се обърнаха деца от енорията, които прекрасно изпълниха църковни песнопения.

След църковното благословение в храма официално бе открита новоизградената детска площадка в двора на храма.

„Виждаме, че децата сами откриват пътят на вярата… И те нас, по -големите, теглят към вярата и добродетелния живот... Пожелавам всички, които виждат това кътче, да влизат в храма и да благославят Господа. Да казват само: "Благодарим ти, Господи!“ - развълнувано каза в краткото си слово основният дарител на детската площадка - г-н Пламен Мирианов.

„Благодарим на Господа, че ни даде сила, мъдрост и добри решения, за да изградим това малко бъдеще за нашето бъдеще“ - каза кметът г-н Васил Цолов.

А г-жа Бистра Илиева пожела: „Нека община, Църква и училище да сме единни. И, дай Боже, това да се случва навсякъде. Нека бъдем пример, че общите усилия на местната власт, училището и Църквата може да промени утрешното бъдеще. Нека всички се обединим и помогнем децата ни да бъдат възпитани в морални ценности. Нека всички деца да имат този шанс като въведем религията в училище“.

Фоторепортаж може да видите на адрес:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/910-stolichniyat-hram-sv-paraskeva-s-nova-detska-ploshtadka#

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Паметна снимка
« предишна новинаследваща новина »