ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

П Р Е Д С Т А В Я Н Е на книгата „Сборник православни песнопения“, с музикална адаптация и нотация на Българския патриарх Неофит.

20 май 2016 10:38, Софийска митрополия
Паметна снимка

На 19 май в залата на Софийска св. митрополия се състоя официално представяне на книгата „Сборник православни песнопения“, която излезе от печат в навечерието на Възкресение Христово. Изданието е подготвено през миналата 2015 г.и основно съдържа избрани църковни песнопения (източна традиция и някои за тригласен хор), с музикална адаптация и нотация на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Изданието е посветено на 70-годишнината от неговото рождение, 40-годишнината от монашеското му пострижение и 30 години архиерейско служение.

Представянето на книгата, което се превърна в църковно тържество, започна с встъпителни думи на ставр. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел, който приветства многобройните гости, изпълнили залата, и въодушевено разказа личен спомен за преживяно богослужение с участието на патриарх Неофит.

„Молитвата изказана чрез музика е най-вълнуващото преживяване на вярващата душа", каза в словото си отец-протосингелът. "Изразявам надеждата още дълго време да се възрадваме от тази молитва, която произнася първойерархът на Българската църква."

Сборникът бе представен възторжено и емоционално от иконом Кирил Попов, инициатор и организатор на изданието. Като дългогодишен диригент, певец и специалист в църковната музика той направи кратък анализ на изданието като подчерта усърдния и самоотвержен писателски и музикален труд на Негово Светейшество патриарх Неофит, който има калиграфски написани и разпяти църковни песнопения на повече от 1200 страници. Отец Кирил подчерта значението на книгата в музикалната история на Българската църква и изтъкна важността й за българската църковно-певческа практика.

Свои впечатления от работния процес по сборника сподели и г-жа Юлияна Томова, управител на издателство „Български бестселър”.

„Целият екип вложиха много любов и старание в тази книга, която ще остане за поколенията… Тя е част от съкровищницата на българската книжовна школа, където такива сборници не са много“ – каза г-жа Томова и сравни изданието с "История Славянобългарска" и "Рибния буквар".

Като завършек на вечерта бе изпълнението на Софийския свещенически хор, под ръководството на ик. Кирил Попов, които прекрасно изпълниха песнопенията „Обятия Отча“ и „Се покаяния учителя“, посветено на св. Йоан Рилски.

За радост и възторг на всички присъстващи бе изпълнението на патриарх Неофит на песнопението „Достойно есть“ - 2 гл., известно като любимо песнопение на йеродякон Васил Левски.

Тържествено многолетствие, подето от всички присъстващи прозвуча за Светейшия ни патриарх Неофит. Той благодари на присъстващите в тази вечер и разказа за свой спомен свързан с Петър Динев, народния композитор на България, който му е бил преподавател по Източно-църковен пение в Софийската семинария и го е насърчил за усърдно занимание в областта на църковната музика. „Пою Богу моему дондеже есмь“- каза Светейшият ни патриарх и благослови голямото множество.

На официалното представяне на сборника присъстваха Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, Маркианополски еп. Константин, проф. д-р Светлана Куюмджиева, зам. председател на БАН, доц д-р Ал. Омарчевски, декан на БФ на Софийския университет, директорът на дирекция „Култура“ към Столичната община, професори в различни висши школи у нас, научни работници, библиотечни специалисти др.

Фоторепортаж може да видите на адрес:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/911-predstavyane-na-noviya-sbornik-pravoslavni-pesnopeniya-s-muzikalna-adaptatziya-i-notatziya-na-balgarskiya-patriarh-n-e-o-f-i-t#

Предговорът към книгата с обзор на творческите трудове на Светейшия патриарх Неофит можете да прочетете в: http://www.bg-patriarshia.bg/index.php?file=church_vocal_works_PN.xml

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »