ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПАТРИАРШЕСКИЯТ МОЛЕБЕН за 24 МАЙ 2016 г. в ПКСХП "СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ"

24 май 2016 14:45, Българска Патриаршия
В очакване на Българския патриарх

„Свещената двоица на нашите просветители да почетем, които, чрез превода на Божествените книги, отключиха за нас извора на богопознанието, от който извор и до днес, непрестанно като черпим, облажаваме ви, Кириле и Методие, които предстоите пред престола на Всевишния и се молите топло за нашите души!” (Кондак, гл. 3).

Днес, 24 май 2016 г., в ПКСХП "Св. Александър Невски" по повод Деня на българската писменост, духовна просвета и култура Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отслужи молебен за благоденствието и духовния напредък на българския народ.

С него по случай празника на православния български дух съслужиха и съмолитстваха Техни Преосвещенства Маркианополски еп. Константин и Браницки еп. Григорий - Софийски викарий, архим. Герасим - гл. секретар на Св. Синод и и.д. председател на ЦН на патриаршеската катедрала, архим. Филип Василцев - предстоятел на Руското подворие "Св. Николай Мирликийски" на Московския патриарх в София, архим. Теофан, ставр. ик. Нелуц Опря - представител на Румънския патриарх в София, ставр. ик. Ангел Ангелов - софийски протосингел, ик. Василий Сарян - нач.-отдел "Синодални имоти", храмовото духовенство в лицето на ставр. ик. Костадин Гаврилов и свещ. Любомир Милушев, множество столични свещенослужители, софийският митрополитски протодякон Иван Петков и дякон д-р Деян Коруноски.

В храма се бяха събрали множество православни християни, дошли да отдадат почит на епохалното, богоугодно и спасително за нас дело на св. равноапостолни братя Кирил и Методий. Защото те не само изнамериха славянобългарската азбука, но ни завещаха на нея да четем и разбираме Свещеното Писание, да подражаваме на Господа и на светиите, да пазим неповредена светата православна вяра! Св. братя чрез великото си мисионерско дело преобразиха духовното състояние на българския народ, утвърдиха сред всички славяни новата система на християнските ценности и чрез духовно просвещение откриха пътя към вечното Божие царство, което е и техният най-голям дар за всички нас!

Затова и в словото си след молебена Негово Светейшество отбеляза: "Прекланяме се и прославяме тяхното дело и подвиг, които Църквата винаги е приравнявала с делото на самите Христови апостоли, засвидетелствайки по този начин непреходното значение и величието на стореното от тях, както и своята вечна благодарност и признателност към богомъдрите Солунски братя." (Пълното слово в: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=204763 )

Духовният общонационален празник продължи пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Той бе предшестван от традиционното голямо шествие, което бе водено от семинаристи на СДС "Св. Йоан Рилски", носещи иконата на св. равноапостолни Кирил и Методий. Пред библиотеката, в присъствието на президента на България г-н Росен Плевнелиев, кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и множество държавни лица, академични представители, дейци на образованието и културата, граждани, родители, деца и ученици, представителите на БПЦ с молитва осветиха всенародния празник. В словото си Браницки епископ Григорий напомни на нашия народ, че св.Кирило-Методиевото дело е преди всичко и най-първо Божие дело: за духовно-нравствен възход и вечно спасение.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ПРОСВЕТИТЕЛИ, КАТЕХИЗАТОРИ, ПРЕПОДАВАТЕЛИ, УЧИТЕЛИ И ДЕЙЦИ НА ОБРАЗОВАНИЕТО И КУЛТУРАТА, ВЕРНИ НА ЗАВЕТА НА СВЕТИТЕ КИРИЛ И МЕТОДИЙ!

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ УЧЕНИЦИ И СТУДЕНТИ - БЪДЕТЕ ВЕРНИ ЧЕДА НА ДВАМАТА АПОСТОЛИ НА СПАСИТЕЛНАТА ПРАВОСЛАВНА ВЯРА И ПРЕБЪДВАЙТЕ ВИНАГИ ПОД ТЯХНАТА СВЯТА И БЛАГА ЗАКРИЛА!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Подробен фоторепортаж от празника: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=204326

Текст и снимки: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Св. св. Кирил и МетодийАрхим. Герасим - гл. секретар на Св. Синод и и.д. председател на ЦН на "Св. Александър Невски"В очакване на Българския патриархМолебен за 24 май в ПКСХП "Св. Александър Невски"Молебен за 24 май в ПКСХП "Св. Александър Невски"Браницки еп. ГригорийСветейшият Български патриарх НеофитАрхим. Герасим - гл. секретар на Св. Синод и и.д. председател на ЦН на "Св. Александър Невски"Св. равноапостолни Кирил и Методий"Искони бе Слово..." (Евангелие от Йоан)"И Бог бе Слово..." (Евангелие от Йоан)Патриаршеският молебен за 24 май 2016 г.Патриаршеското слово за 24 май 2016 г.Патриаршеското слово за 24 май 2016 г.Патриаршеско благословение за 24 майПКСХП "Св. Александър Невски"Св. братя Кирил и Методий, приемете нашия всенароден поклон!
« предишна новинаследваща новина »