ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Възкресение Христово в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски"

04 април 2010 12:57, СДС
Възкресение Христово в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски"

На Възкресение Христово - свята и велика Пасха, в Софийската духовна семинария тържествената служба бе оглавена от ректора Негово Високопреподобие архимандрит Сергий. В съслужение с него бяха йеромонах Исаак и ефимериите свещеник Божидар Маринов и свещеник Константин Цанков.

На Великден по традиция семинаристите са във ваканция, но както всяка година, и този път множество богомолци от целия район се стекоха в Семинарията, за да вземат участие във всеобщата радост на най-големия и светъл християнски празник.

Благодатният йерусалимски огън бе донесен от Синодалната палата в семинарския храм и с пасхални песнопения тържествено бе посрещнат от семинарското духовенство и бе внесен в св. олтар.

След Пасхалната полунощница, при пеенето на “Приидите, приимите свет от невечерняго света...” архимандрит Сергий, заедно със свещенослужителите, разпространи Благодатния огън, символизиращ разпространяването на Христовата спасителна светлина. Духовенството поведе тържественото пасхално шествие вън от храма, където архим. Сергий прочете евангелското четиво, благовествуващо Христовото Възкресение.

Точно в полунощ отекна тържественият звън на църковните камбани и при пеенето на: “Христос воскресе из мертвих, смертию смерт поправ и сущим во гробех живот даровав”, архим. Сергий трикратно поздрави многобройния богомолен народ с възгласа: “Христос воскресе!”, последван от потвърждението: “Воистину воскресе!”

Веднага след това той прочете Патриаршеското и Синодално пасхално послание към вярващите православни християни и отново възгласи: “Христос воскресе!”

С вдъхновено слово, архим. Сергий поздрави множеството, изпълнило семинарския двор, като каза, че Възкресението Христово е най-важното събитие в историята на човечеството, най-великото чудо в света. Няма друга нощ в годината, която така изобилно да пълни с неземна радост всяко човешко сърце и да му вдъхва такава блажена утеха и надежда, както Пасхалната нощ.

Отец-ректорът подчерта, че идеалът, който ни остави Възкръсналият Спасител, е да Го следваме безрезервно и вярно, самоотвержено и чисто, вдъхновено и твърдо във вярата и делата, да бъдем хора – слънца на живота. Но за да светим, трябва всеки от нас да носи своя кръст, да поеме своята отговорност, да милее за народа ни, за мир и добро на всички хора. “Иначе – каза архим. Сергий, - ще бъдем загаснали въглени, без кръст, без надежда и вяра – хора, отречени от Бога, от истината и доброто, хора, загубили душите си”. И завърши с думите: “Ако Възкръсналият Господ Иисус Христос е в нас и ние спазваме Неговото учение, имаме вяра и любов помежду си – всички заедно ще успеем. Нека тази нощ на светла радост, всички ние, като синове и дъщери на един Небесен Отец, като чеда на Едната Свята Православна вяра, като рожби на един народ, радостно да се поздравим с пасхалния поздрав: Христос воскресе!”

След това в храма семинарското духовенство отслужи Пасхалната утреня и Златоустова св. Литургия. В края на тържественото богослужение архимандрит Сергий отново поздрави вярващите с Пасхалната радост и възгласи: “Христос воскресе!”

На Второ Възкресение семинарското духовенство отслужи пасхалното последование, по време на което евангелският текст за Христовото Възкресение бе прочетено на различни древни и съвременни езици, както Църквата е установила в знак на разпространението на Христовото благовестие сред много народи по света.

По традиция, след това в двора пред семинарския храм се състоя изложба на писани яйца и детски рисунки, изработени в кръжоците към Столичния център за работа с децата, което прибави допълнително веселие към радостното великденско настроение на жителите от горната част на квартал "Лозенец", дошли за празника в Семинарията.

Известно е, че за болшинството вярващи от този столичен район църквата на Софийската духовна семинария е и енорийски храм. В своята вече сто и шест годишна история семинарската църква “Св. Йоан Рилски” винаги е била храм на духовно-просветителската и учебно-възпитателна мисия за израстването на бъдещите клирици и дейци на Българската православна църква, а заедно с това и молитвен дом за всеки православен християнин.

В периода след 1944 г., когато установилата се атеистична власт премества Софийската духовна семинария в близост до Черепишкия манастир “Успение Богородично”, църквата “Св. Йоан Рилски” запазва светостта на мястото, като вече изпълнява само енорийски функции. С разпореждане от 1 август 1945 г. "Св. Синод дава разрешение да бъде преотстъпена временно църквата “Св. Йоан Рилски” при Софийската духовна семинария на св. Софийска митрополия за църковно-енорийски нужди”. Така съществуването на семинарския храм като енорийска църква продължава до 1990 г. - повече от четири десетилетия, когато Софийската духовна семинария се връща в своя роден дом. Но вече приобщени, вярващите от район Горни Лозенец продължават да считат семинарския храм и за своя енорийска църква. Тук те идват на богослуженията, за извършване на кръщения, венчавки и различни обреди, и активно участват в нейното обгрижване и благоукрасяване заедно със задружните усилия на свещенослужителите и семинаристите. Тази нейна специфична характеристика - да изпълнява и учебна и енорийска функция - дава възможност на семинаристите едновременно да придобиват първите си практически умения по богослужение и да привикват отрано с отговорностите на православни пастири.

На Възкресение Христово, изпълнени с Великденското тържество – извор на сияен светъл живот, мир, добруване и спасение - нека всички ние, с възторг и светла надежда, радостно се поздравим: “Христос воскресе! – Воистину воскресе!”

Текст: Мария Братинова
Снимки: Иван Георгиев

 

 

Снимки

Възкресение Христово в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски"Възкресение Христово в Софийската духовна семинарияВъзкресение Христово в Софийската духовна семинарияВъзкресение Христово в Софийската духовна семинарияВъзкресение Христово в Софийската духовна семинарияВъзкресение Христово в Софийската духовна семинарияВъзкресение Христово в Софийската духовна семинарияВъзкресение Христово в Софийската духовна семинарияВъзкресение Христово в Софийската духовна семинарияВъзкресение Христово в Софийската духовна семинарияВъзкресение Христово в Софийската духовна семинарияВъзкресение Христово в Софийската духовна семинарияВъзкресение Христово в Софийската духовна семинарияВъзкресение Христово в Софийската духовна семинарияВъзкресение Христово в Софийската духовна семинарияВъзкресение Христово в Софийската духовна семинарияВъзкресение Христово в Софийската духовна семинарияВъзкресение Христово в Софийската духовна семинарияВъзкресение Христово в Софийската духовна семинарияВъзкресение Христово в Софийската духовна семинария
« предишна новинаследваща новина »