ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Литийно шествие на Преполовение до Бачковската св. обител

25 май 2016 16:46, Бачковска света обител
ЛИТИЯ НА ПРЕПОЛВЕНИЕ ДО БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИР

На 25-тия ден, точно по средата между Възкресението на нашия Господ Иисус Христос и снишествието на Св. Дух над светите апостоли – Петдесетница, се извършва традиционното шествие с чудотворната икона от църквата „Св.Благовещение" (Рибната) в Асеновград до Бачковската св. обител. Празникът, учреден преди повече от 100 години в памет на преотстъпването на споменатата църква от манастира на града за нуждите на вярващите, продължава да събира много православни българи от цялата страна, решили да почетат Божията майка в „срещата” на двете много почитани нейни чудотворни изображения – иконата в Бачковския манастир и тази от Асеновград. Изпратен от града от Пловдивския митрополит Николай, чудотворният образ пристигна в подножието на манастира около 12,00ч. в проливен дъжд. С пристигането и посрещането й от игумена, архимандрит Симон, и манастирското братство, дъждът спря... С песнопения и несмущавано от капризите на природата множеството се изкачи до обителта, където в двора бе извършен традиционният водосвет от пребиваващия в манастира Месемврийски епископ Яков в съслужение с игумена и братството. С края на водосвета, облаците окончателно се разсеяха и изгря слънце. След това иконата бе внесена в централния манастирски храм при „посестримата” си.

На всички поклонници и желаещи бе раздаден постен корбан.

В 16,00ч. отново с хвалебни песнопения образът на св. Богородица пое към „дома” си – храма „Благовещение Богородично” в Асеновград.

Текст и снимки: Стамен Пепелишев

 

 

Снимки

ЛИТИЯ НА ПРЕПОЛВЕНИЕ ДО БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРЛИТИЯ НА ПРЕПОЛВЕНИЕ ДО БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРЛИТИЯ НА ПРЕПОЛВЕНИЕ ДО БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРЛИТИЯ НА ПРЕПОЛВЕНИЕ ДО БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРЛИТИЯ НА ПРЕПОЛВЕНИЕ ДО БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРЛИТИЯ НА ПРЕПОЛВЕНИЕ ДО БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРЛИТИЯ НА ПРЕПОЛВЕНИЕ ДО БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРЛИТИЯ НА ПРЕПОЛВЕНИЕ ДО БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРЛИТИЯ НА ПРЕПОЛВЕНИЕ ДО БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРЛИТИЯ НА ПРЕПОЛВЕНИЕ ДО БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРЛИТИЯ НА ПРЕПОЛВЕНИЕ ДО БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРЛИТИЯ НА ПРЕПОЛВЕНИЕ ДО БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРЛИТИЯ НА ПРЕПОЛВЕНИЕ ДО БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРЛИТИЯ НА ПРЕПОЛВЕНИЕ ДО БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРЛИТИЯ НА ПРЕПОЛВЕНИЕ ДО БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРЛИТИЯ НА ПРЕПОЛВЕНИЕ ДО БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИРЛИТИЯ НА ПРЕПОЛВЕНИЕ ДО БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИР - ИЗПРАЩАНЕТОЛИТИЯ НА ПРЕПОЛВЕНИЕ ДО БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИР - ИЗПРАЩАНЕТОЛИТИЯ НА ПРЕПОЛВЕНИЕ ДО БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИР - ИЗПРАЩАНЕТО
« предишна новинаследваща новина »