ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Лития и архиерейска Литургия в чест на св. Георги Софийски Най-нови

26 май 2016 17:07, Софийска митрополия
Архиерейска литургия в чест на св. Георги Софийски Най-нови

На 26 май Църквата почита паметта на св. мчк Георги Софийски Най-нови.

В столицата има два храма, които с особена почит отбелязват деня на софийския мъченик. Единият е параклисът в двора на Александровска болница, построен на мястото, където има предание, че мъченически е пострадал св. Георги Най-нови, а другия е ротондата "Св. Георги", където е погребан Христовият страдалец.

В навечерието на празника, на 25 май, за втори път по инициатива на духовници и лекари и с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, се проведе литийно шествие в памет на св. мъченик, което бе възстановено миналата година след седемдесетгодишно прекъсване.

То започна след като бе дадено начало на вечерното богослужение в параклиса в Александровска болница от ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска св. митрополия, и продължи по централните софийски улици, преминавайки по бул. „Пенчо Славейков”, бул. „Витоша”, пл. „Св. Неделя”, ул. „Съборна”, достигайки до ротондата „Св. Георги Победоносец“.

Въпреки дъждовното време десетки християни се включиха в продължителното шествие, предвождани от столични духовници, които носеха празничната икона, хоругви, кръст и мощите на св. Георги Софийски Най-нови.

Литията бе посрещната в двора пред храм-ротонда "Св. Георги Победоносец" от Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит, който завърши вечерното богослужение, в края на което произнесе и похвално слово за Христовия мъченик.

В празничния ден - 26 май - в древния столичен храм бе отслужена архиерейска св. Литургия, възглавена от викария на Софийския митрополит. В съслужение с него бяха предстоятелят ик. Йоан Куков и столични свещенослужители.

Ротондата „Св. Георги“, която се счита за най-стария архитектурен паметник в София, е особено свързана с този празник, тъй като според свидетелства, в северната част до храма е бил погребан св. Георги Софийски Най-нови, след като бил обесен и три дни тялото му висяло на бесилото. Историците се натъкнали на интересни сведения, които говорят, че по време на турското робство вярващите са били допускани от властта да се покланят на гроба на светия мъченик въпреки факта, че храмът бил превърнат в джамия.

За празнична съборна молитва в древния храм се събраха множество софиянци, които отправиха молитва към св. Георги Софийски Най-нови. Боговдъхновената проповед на викарния епископ докосна сърцата на вярващите, а за радостта на празника допринесе и прекрасното пение на хористите.

След Литургията еп. Григорий извърши водосвет и прочете молитва на гробното място на св. Георги Най–нови.

Фоторепортаж може да видите на адрес:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/924-litiya-i-arhiereiska-liturgiya-v-chest-na-sv-georgi-sofiiski-nai-novi

Житие на св. Георги Най- нови:

http://www.bg-patriarshia.bg/index.php?file=sv_georgi_sofiiski_nai_novi.xml

и

http://mitropolia-sofia.org/index.php/biblioteka/28-zhitiya/918-kratko-zhitie-na-sveti-machenik-georgi-sofiiski-nai-novi

История на параклиса в Александровска болница:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/923-istoriya-za-trudnoto-sagrazhdane-na-paraklis-sveti-georgi-sofiiski-nai-novi-v-dvora-na-aleksandrovska-bolnitza

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »