ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Документалният филм „Светият град – Асеновград“ бе излъчен в Европейския парламент

27 май 2016 07:52, Пловдивска митрополия
Документалният филм „Светият град – Асеновград“ бе излъчен в Европейския парламент

На 24 май, когато България празнува Деня на славянската писменост и култура, в сградата на Европейския парламент в Брюксел, Белгия, бе представен филмът на журналиста Ангел Бончев "Светият град - Асеновград", разказващ вълнуващи истории от храмовете в Асеновград.

Филмът бе прожектиран в рамките на конференцията "Мястото на българското културно-историческо наследство в изграждането на европейската идентичност", която се проведе на 24 май в Европейския парламент в Брюксел. Инициативата бе на евродепутата от ПЕС/БСП Момчил Неков.

Филмът "Светият град - Асеновград" разкрива малко известни истории, които не само докосват сърцето, а променят начина и на мислене, и на възприятие. Историите там са повече от разтърсващи, защото в тях присъства сам Бог. Преди излъчването на филма, на конференцията, провела се в една от залите на ЕП, своето архипастирско послание изпрати и Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, в което се каза, че филмът наистина носи високо и благодатно послание, докосващо душите.

Във филма взимат участие почти всички свещеници и жители, имали лични духовни преживявания в дадена асеновградска църква или параклис, както и хора, преживели чудеса след молитва пред някоя от чудотворните икони в града. Представят се част от уникалните обичаи на Асеновград, литийното шествие на празника Преполовение, който в Асеновград и Бачковския манастир се отбелязва най-тържествено. Филмът представя в подробности уникалността на храмовете, които през годините доказано са се превърнали в духовни лечебници за избавили се от тежки заболявания. Автентичният разказ на изцелени хора също е съществена част от филма. В него са включени и малко известни факти като блажената смърт на свети Паисий Хилендарски. Паметникът защитен от Организацията на обединените нации за образование, наука и култура, ЮНЕСКО, гордостта на Асеновград - църквата "Света Богородица Петричка", разбира се е неразривна част от филмовата лента. До момента няма по-пълен и по-детайлен разказ за духовната страна на града, който е разположен в полите на Родопа планина и в началото на тракийската низина.

Филмът на Ангел Бончев „Светият град – Асеновград” тръгна и по международни фестивали, като първият конкурс, на който той ще представя страната ни, е на Асоциацията на журналистите, пишещи в религиозната сфера, „Religion newswriters Assosiation”, Колумбия, САЩ. Това стана възможно с изключителната подкрепа отново на община Асеновград в лицето на кмета д-р Емил Караиванов. У нас филмът бе излъчван по Пловдивската православна телевизия и е създаден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

В момента екипът работи по следващия си проект – филм за живота и мъченичеството на свети великомъченик и чудотворец Ефрем. В него ще бъде разказано житието на свети Ефрем и чудодейният начин на откриване на мощите му след 524-годишно забвение. Зрителите ще разберат със сцени-възстановки за чудесата на великомъченика и за това как в манастира на свети Ефрем се изгонват демони.

 

 

Снимки

Документалният филм „Светият град – Асеновград“ бе излъчен в Европейския парламентДокументалният филм „Светият град – Асеновград“ бе излъчен в Европейския парламентДокументалният филм „Светият град – Асеновград“ бе излъчен в Европейския парламентДокументалният филм „Светият град – Асеновград“ бе излъчен в Европейския парламентДокументалният филм „Светият град – Асеновград“ бе излъчен в Европейския парламент
« предишна новинаследваща новина »