ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

„Да помним нашите родни светии“- празникът на св. Терапонтий Софийски в старинния храм „Св. Петка“

27 май 2016 16:18, Софийска митрополия
Архиерейска литургия

С архиерейска св. Литургия бе отбелязан празникът на св. Терапонтий Софийски в старинния столичен храм „Св. Петка”, където се намира част от дървото, на което е посечен светият български мъченик.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит св. богослужба бе възглавена от Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение с него взеха участие ставр. ик. Ангел Ангелов, софийски протосингел, архимандрит Теофан, ик. Николай Николов, предстоятел на храма, иконом Александър Величков, предстоятел на храм „Св. Кирил и Методий“, иконом Василий Сарян, предстоятел на храм „Преображение Господне“, протойерей Лука Наплатанов, предстоятел на храм "Успение Богородично", свещеник Александър Богданов и Станислав Иванов от храмовото духовенство и митрополитският протодякон Иван Петков.

Въпреки работния ден мнозина християни дойдоха в храма и се поклониха на подвига на софийския светец, чието „мъчениково дърво”, украсено с цветя ги посрещаше в притвора. Не се знае с точност кога „мъчениковото дърво” на св. Терапонтий Сердикийски е донесено в старинния храм „Св. Петка”. Сега то е поставено в ниша в северната страна на притвора, над която стои икона на св. Терапонт, епископ Сардийски. Известно е, че през 1901 г. дървото е там и „отдавна хората получават изцеление от него”.

В края на службата еп. Григорий поздрави миряните с празника на българския свещеномъченик и едновременно с това изрази огорчението си, че българите малко почитаме нашите родни светци и не отдаваме подобаващо почит към тях.

“А те са бързи помощници, когато отправим молитви на това място където им се отдава богослужебна почит и винаги ще подпомагат тези които тачат тяхната памет– каза владиката и призова: Нека помним нашите родни светии! Да помним, че те стоят пред лицето Божие и да се уповаваме на тяхната помощ и да се стремим според силите си да им подражаваме “.

От името на духовенството, църковното настоятелство и вярващите отец Николай поздрави и благодари на еп. Григорий с букет цветя и му благопожела днес честваните Христови мъченици да напътстват и неговия живот към правилото на вярата и образец на кротостта.

Празникът на св. Терапонтий бе уважен от Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, който благослови духовенството взело участие в богослужбата и всички които празнуват паметта на св. Терапонтий Софийски.

Фоторепортаж може да видите в Официалния сайт на Софийска митрополия:

Репортаж от празничната вечерня може да видите на адрес:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/926-da-pomnim-nashite-rodni-svetii-praznikat-na-sv-terapontii-sofiiski-v-starinniya-hram-sv-petka

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/925-praznichna-vechernya-s-petohlebie-v-chest-na-sv-terapontii#

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Към храмаПред храма
« предишна новинаследваща новина »