ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Радомирското село Друган вече с новоосветен храм „Св. Възнесение Господне”

30 май 2016 09:43, Софийска митрополия
 Новоосветеният храм „Св. Възнесение Господне”

В голям празник се превърна съботният ден-28 май за радомирското село Друган. Осветен бе храмът „Св. Възнесение Господне”, издигнат върху незавършен строеж на църква, започнал през 20-те години на миналия век. През 1932 г . става ясно, че трудно ще се съберат достатъчно средства за завършването му заради импозантния замисъл. Тогава в църковния двор се прави малък параклис върху останките на стар храм, оцеляли от турско време. Десетилетия наред местните хора задоволяват духовните си нужди в параклиса като постоянно са обгрижвани от свещеник /до 1984 г./ – живеещ в постройка до него.

Незавършената църква стои самотно в църковния двор и едва през 2005 г. строежът продължава. От темелите е изваден един голям камък, положен сега на постамент до новия градеж. Върху него някога стояла тепсия, в която се събирали даренията. За това разказва Ненчо Мирков, който е основен двигател на издигането на новия храм. През 2002 г. той се пенсионира като офицер от армията, а година по-късно става за три поредни мандата кмет на селото.

Твърдо решен да направи за хората нещо значимо той имал идея да се възстанови съществувал някога манастир в землището на Друган на името на св. Димитър. Но на общо събрание местните решават да се възстанови започнатата от дедите им църква. Делото му е продължено и от следващия кмет на селото Славчо Душков. Храмът се издига върху около 200 кв. метра. Съграден и завършен е с даренията и доброволния труд на много местни хора. С голяма сума за завършването му се е включила и партия ГЕРБ. Храмът се изографисва от секретаря на кметството Веска Чакърова. Всяка от изписаните икони в олтара и на иконостаса си има дарител.

Пълният чин по празничното освещаване бе отслужен от Браницкия епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с протосингела на Софийска митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов, архиерейския наместник на Радомирска духовна околия иконом Иван Плочарски и свещеници от местното духовенство и от София. В последованието участваше и игуменът на Гигинския манастир йеромонах Никанор. Певците на клира бяха ръководени от секретаря на Софийска митрополия Андрей Касабов. След края на богослужението епископ Григорий поздрави хората с новия храм и благопожела здраве, духовни сили и благодатна помощ.

Молитвено на освещаването присъстваха много миряни, голяма част от които и дарители на храма, кметът на селото Славчо Душков, народният представител Ирена Соколова. Гости на събитието бяха и кметът на Радомир Пламен Алексиев, кметът на Перник Вяра Церовска и нейни заместници.

"Скъпа ни е черквата, защото сами си я направихме", посрещаше многобройните гости Ненчо Мирков, записан като основен ктитор на храма. За всички бе приготвен корбан, а следобед в селото имаше и празнична фолклорна програма.

В неделния ден на 29 май след празничната света Литургия бе извършена първата венчавка в новоосветения храм и вече са насрочени повече от 10 кръщавки.

Фоторепортаж може да видите в Официалния сайт на Софийска епархия:

http://mitropolia-sofia.org/index.php/novini/novini-ot-mitropoliyata/928-zhitelite-na-radomirskoto-selo-drugan-se-sdobiha-s-nov-hram

Текст: Руми Борисова
Снимки: Мартин Митов

 

 

« предишна новинаследваща новина »