ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нов ставрофорен свещеноиконом в Русенска епархия

06 април 2010 22:54, Русенска митрополия
Велик вход

На 5 април, Светли понеделник, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит отслужи архиерейска св. Литургия в храм „Свети Кирил и Методий”, гр. Кубрат. В празничното богослужение съслужиха ик. Георги Георгиев, архиерейски наместник на Разградска духовна околия, ик. Евгений Дечев, председател на църковното настоятелство на храма, свещ. Михаил Михайлов, свещ. Валентин Добрев и митрополитският дякон.

Проповед за светлия Господски празник Възкресение Христово прочете г-н Ангел Младенов, секретар на св. Русенска митрополия.

В края на св. Литургия митрополит Неофит произведе ик. Евгений в сан ставрофорен свещеноиконом за положеното от него старание и богата просветно-мисионерска дейност на полето на Божията нива в продължение на тридесетгодишното му свещеническо служение.

Поясняваме за широкия кръг от читатели на нашия сайт, че в Българската православна църква съществуват три степени на църковни отличия (офикии), които се дават на свещенослужителите за „усърдно и благоговейно изпълнение на задълженията си” (Устав на БПЦ, чл. 202): протойерей, свещеноиконом и най-високата - ставрофорен свещеноиконом.

Новият ставрофорен свещеноиконом на Българската православна църква е роден на 11.11. 1951 г. в гр. Кубрат. След завършването на гимназията в родния град в продължение на две години учи полувисше образование зъботехника в София. В продължение на седем години работи като зъботехник. След провеждане на осеммесечен църковно-богослужебен стаж в храм „Св. Николай Чудотворец” в Разград е ръкоположен за свещеник от Доростолския и Червенски митрополит Софроний.

Ставрофорен свещеноиконом Евгений Дечев е дарен от Бога с талантите на дърворезбарството и поезията. Той е автор на две стихосбирки с религиозна поезия и изпод неговите ръце са били издълбани 25 сюжетни дърворезби на християнска религиозна тематика - най вече за Господските и Богородичните празници. По този начин отец Евгений превръща в стихове и изящни дърворезби своята любов към Бога и ближния, проявявайки своето търпение и старание в работата над сюжетните дърворезби, работа, която продължава по 3-5 месеца върху една творба.

Всички вярващи отнесоха по домовете си книжки с текста на св. Евангелие от св. ап. Марк.

Поздравяваме новия ставрофорен свещеноиконом на Българската православна църква!

Текст и снимки: дякон Кирил Синев

 

 

Снимки

Посрещане на архиереяПосрещане на архиереяПоздравяване с "Христос воскресе"Св. ЛитургияМалък входВелик входОтличаване на ик. ЕвгенийОтличаване на ик. ЕвгенийРаздаване на нафора (антидор)Ставрофорен свещеноиконом Евгений ДечевСтаврофорен свещеноиконом Евгений ДечевХрам "Св. св. Кирил и Методий", гр. КубратТворба на ст. ик. Евгений ДечевТворба на ст. ик. Евгений ДечевТворба на ст. ик. Евгений ДечевТворба на ст. ик. Евгений ДечевИз творчеството на ст. ик. Евгений ДечевСт. ик. Евгений ДечевИз творчеството на ст. ик. Евгений ДечевТворба на ст. ик. Евгений ДечевТворба на ст. ик. Евгений Дечев

Видео

Поздравително слово на митрополит Неофит

Благодарствено слово на отец Евгений

Файлове

Microsoft Word Document
Microsoft Word Document
« предишна новинаследваща новина »