ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Обновление на основно ремонтирания храм „Св. вмчк. Димитър”, с. Дойренци

05 юни 2016 15:48, Ловчанска митрополия
Храм "Св. вмчк Димитър" - с. Дойренци, Ловчанска епархия

В неделята на Слепия, шеста след Пасха, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил отслужи света Литургия и обнови ремонтирания храм „Св. вмчк. Димитър” – с. Дойренци. В съслужение с Ловчанския архиерей участваха ик. Вениамин Павлов – енорийски свещеник в храм „Св. Троица“ - Ловеч, и свещ. Валентин Хитов - председател на храм „Св. вмчк. Димитър” – с. Дойренци.

В храма молитвено присъстваха ктиторите г-н Кирил Домусчиев и семейството му, кметът на Ловеч г-жа Корнелия Маринова, зам.-областният управител на Ловеч г-н Георги Терзийски, кметът на с. Дойренци г-жа Марияна Хитова и много вярващи.

С безвъмездната помощ на фамилията Домусчиеви бе извършена цялостната реконструкция и благоустройство на храма.

До 1908 г. в селото е имало старинен храм, кога е построен не е известно. През 1909 г. под ръководството на тогавашния енорийски свещеник Петър Драганов и с помощта на населението е построен сегашният храм. Главният майстор-зидар е Къню Денев от гр. Трявна. Камъните за основите и за подпори на сводовете са от с. Лешница, Ловешко. Храмът „Св. вмчк. Димитър” е осветен на 8 ноември 1910 г. от Пловдивския митрополит Максим. Иконостасът на храма е дърворезбован и е завършен и поставен през 80-те години на ХХ век. Свещеник Кирил Домусчиев, родом от село Деветаки, е с най-дългогодишно свещеническо служение в храма „Св. вмчк. Димитър” в Дойренци - от 1936 г. до 1981 г., общо 45 години. Той е дядо по бащина линия на дарителя Кирил Домусчиев, който в рамките на 3 години, от 2013 г. до 2016 г., извърши основния ремонт и благоустройство на храма, за да придобие той сегашния си великолепен вид - за слава Божия!

 

 

Снимки

Обновление на храмаЛовчански митрополит ГАВРИИЛОбновление на храмаЛовчански митрополит ГАВРИИЛОбновление на храмаЛовчански митрополит ГАВРИИЛПразникът в с. ДойренциЛовчански митрополит ГАВРИИЛСвещ. Вениамин ПавловПразникът в с. ДойренциЛовчански митрополит ГАВРИИЛЛовчански митрополит ГАВРИИЛСв. Литургия - отпустСв. Литургия - отпустДуховното тържество в обновения храм в с. ДойренциКтиторското семейство ДомусчиевиМитр. Гавриил, о. Валентин, о. Вениамин и г-н К.Домусчиев
« предишна новинаследваща новина »